Norveçli emekli Jeoloji Profesörü 73 yaşındaki Yngve Kristoffersen, kuzey kutbunda bir yıl yalnız başına yaşadıktan sonra yaşadığı yerden alınarak Bergen'e getirildi. Yngve, kuzey kutbunda denizde yüzen küçük bir buz adasının üzerinde tam bir yıl yaşayarak incelemelerde bulundu.



BUZ ADASI ÜZERİNDE TAM 1 YIL  YAŞADI

Yngve Kristoffersen, geçen sene 30 Ağustos tarihinde, bir buz kıran gemisi ile bölgeye götürülmüş ve üzerinde yaşayacağı buzun değişikliğe uğraması durumunda kaçabilmesi için yanına 8 ton ağırlığında bir hava botu, 7 ton dizel ve malzeme bırakılmıştı. Jeoloji Profesörü'nün bir yıl süreyle yaptığı incelemeler, bilim insanları tarafından merakla bekleniyor.



"ÖNEMLİ BULGULAR ELDE ETTİM"

Yngve Kristoffersen, 1 yılın sonunda tekrar kara parçası görmekten mutlu olduğunu belirterek, tam zamanında döndüğünü çünkü bulunduğu buz adasının küçülmeye ve tehlike arz etmeye başlamış olduğunu söyledi. "Bana bir şey olmazdı, hava botu ile oradan kaçabilirdim ama araştırma malzemeleri zarar görebilirdi. Bir ara yanımda kocaman bir Rus denizaltının su yüzüne çıkarak beni izlediğini gördüm" diyen profesör, buz adasında kaldığı süreç boyunca önemli bilgiler elde ettiğini açıkladı.



"KAR YAĞIŞI NEDENİYLE BATMA TEHLİKESİ YAŞADIM"

Meslektaşları ve halk tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Yngve Kristffersen, iki kez yağan karın buz adası üzerinde 250 ton ağırlık oluşturarak batma tehlikesi geçirdiğini belirtti.  73 yaşındaki Profesör Yngve, 18 ton malzeme ve hava botunun yerini değiştirmek zorunda kaldığını söyledi.



Norveçli araştırmacılar, meslektaşlarının 1 yıl boyunca orada yaşamasının bir mucize olduğunu vurgulayarak Yngve'yi kahraman ilan etti.

Yngve'nin başına bir olay gelmesi durumunda kurtarılması için ABD ve Kanada ile kurtarma anlaşması yapılmıştı.

Dağcıların kalıntıları 45 yıl sonra bulundu

Dağcıların kalıntıları 45 yıl sonra bulundu