Almanya da IŞİD ile mücadelede Fransa'ya destek olmak için Suriye'ye Tornado tipi keşif uçakları göndereceğini bildirdi.

İktidardaki Hıristiyan Demokratik Birlik partisinin savunma uzmanı milletvekili Henning Otte, "Irak'taki eğitim misyonumuzu güçlendirmekle kalmayacağız. IŞİD terörüyle mücadelede Tornado tipi keşif uçaklarıyla katkı yapacağız." dedi.

Almanya'nın ayrıca bölgeye bir firkateyn ile yakıt ikmal uçaklarını da gönderebileceği belirtiliyor.


MERKEL'DEN IŞİD İLE MÜCADELEYE YEŞİL IŞIK


Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, “IŞİD, askeri yollarla yenilmelidir.” dedi. Dün gece Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelen Başbakan Merkel, ortak basın toplantısında Hollande'nin terör örgütü IŞİD'e karşı oluşturulmasını istediği geniş katılımlı askeri koalisyon talebiyle ilgili olarak, “Eğer Fransa Cumhurbaşkanı benden bununla ilgili daha neler yapabileceğimizi düşünmemizi istiyorsa, bunun üzerine düşünmek bizim görevimizdir.” ifadesini kullandı.

Terör örgütüyle mücadele kapsamında talep edilen askeri yardımla ilgili detaylara girmekten kaçınan Angela Merkel, “IŞİD, askeri yollarla yenilmelidir.” desteğinde bulunarak Fransa'ya “geniş kapsamlı yardımların” yapılacağını söylemekle yetindi.

Açıklamalarının devamında “IŞİD'in sadece sözle yok edilmesinin mümkün olmadığını” anlatan Merkel, askeri çözümlerin gerekliliğinin altını çizerek mevcut konuda Fransa'ya terörle mücadelenin tüm imkânlarından faydalanılarak destek olunacağını söyledi. Merkel, “Teröre karşı birlikte mücadele edeceğiz.” dedi.


HOLLANDE: HİÇBİR ÜLKE GÜVENDE DEĞİL


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise konuşmasında IŞİD'e karşı hiçbir ülkenin güvende olmadığını belirterek “Almanya, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede bugünkünden daha fazla biçimde destekte bulunursa bu çok iyi bir mesaj olur.” dedi. IŞİD'le mücadelenin meşru bir hak olduğunun altını çizen Hollande, “Halkımızı ve topraklarımızı korumak için gerekli tüm önlemleri almalıyız.” çağrısında bulundu. Almanya'nın Irak'ta daha fazla Kürt Peşmerge'ye eğitim vermek için asker sayısını 100'den 150'e yükseltme kararı almasına da değinen Hollande, ilgili kararın memnuniyet verici olduğunu söyledi.

IŞİD ile AB'ye gelen mültecilerin karıştırılmaması uyarısında da bulunan François Hollande, “Avrupa'ya gelen sığınmacıların çoğunluğunu, Suriye rejiminin bombardımanlarından ve Suriye'deki IŞİD katliamlarından kaçanların oluşturduğunun” altını çizerek, “Mültecilerin terörist olduğu izlenimi verecek yakıştırmalardan kaçınılması gerekir.” dedi.

TÜRKİYE VE RUSYA'YA ÇAĞRI: TANSİYONU DÜŞÜRÜN


Merkel-Hollande görüşmesine Türkiye'nin düşürdüğü Rus savaş uçağı olayı da damgasını vurdu. Türkiye ve Rusya'ya ortak çağırıda bulunan Merkel-Hollande ikilisi “tansiyonun bir an önce düşürülmesini” talep ederek, iki ülke arasındaki diyalog yollarının kapatılmaması gerektiğini söylediler.


MERKEL'DEN TÜRKİYE'YE ELEŞTİRİ


Türkiye'den Avrupa'ya yönelik yasadışı göçe son verilmesi gerektiğini belirten Angela Merkel, “NATO üyesi müttefik bir ülkedeki bu illegal durumu kabul edemeyiz.” dedi. Merkel, Türkiye'nin yasadışı göçün engellenmesi için daha fazla çaba göstermesini istedi.

STEINMEIER: ASKERİ SEÇENEK DİĞER SEÇENEKLERLE BİRLİKTE OLMALI


Bu arada Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, “Sadece askeri seçenekle sınırlı kalmak yanlış olur, fakat bunsuz olacağına inanmak da safdillik olur.” ifadesini kullandı. Steinmeier, IŞİD'le mücadele için “Her ikisine de ihtiyacımız var.” dedi.