Geçen yıl terör örgütü IŞİD, bir süredir esir tuttuğu Amerikalı gazeteci James Foley'i infaz etmiş ve görüntülerini yayınlamıştı. 3 dakika kadar süren videoda, örgüt militanlarından birinin Foley'in kafasını kestiği görülüyordu.

CyberBerkut isimli hacker grubunun geçtiğimiz günlerde ortaya çıkardığı görüntülerde ise, bu videoların bir Amerikan stüdyosunda çekildiği ve her şeyin bir Amerikan propagandasının parçası olduğu öne sürülüyor.



"BAŞKA ÖNEMLİ BELGELER DE VAR"

Amerikalı senatör John McCain'in Haziran ayında gerçekleştirdiği Ukrayna ziyareti sırasında, Rus yanlısı CyberBerkut hacker grubu McCain'in dizüstü bilgisayarındaki güvenlik duvarını aşarak, içindeki gizli bilgilere ulaştı.



Görüntüleri LeaksSource'ta paylaşan hacker grubu, McCain'e yolculukta gizli dosyalarını yanında taşımaması konusunda uyarı mesajı gönderirken, 'Pek çok gizli belgeyi ele geçirdik, ancak aralarındaki en önemli bilginin bu görüntüler olduğunu düşündüğümüz için, önceliği buna veriyoruz' açıklamasını yaptı.



"AMERİKA-IŞİD ARASINDA BAĞLAR VAR"

John McCain'in daha önce de IŞİD terör örgütü ile bağlantısı olduğuna dair iddialar ortaya atılmıştı. Senatörün geçen sene, IŞİD'in lideri Ebu Bekir El Bağdadi ile fotoğrafları ortaya çıkmış ve Amerika - IŞİD arasında bağlar var tartışmaları alevlenmişti.



Yayınlanan görüntülerde diz çökmüş kel bir adam, yanında IŞİD militanı ile aynı kıyafetleri giyen ve aynı hareketleri yapan bir kişi, arka planda Chroma key efekti için yeşil bir duvar (greenbox), çift kamera açısı ile örtüşen kameralar, sağ tarafta ise rüzgar efekti için yerleştirilmiş vantilatörler gözüküyor.



"LİBYA'DAKİ İNFAZ GÖRÜNTÜLERİ KESİNLİKLE STÜDYODA ÇEKİLMİŞ"

James Foley'in başının kesildiği görüntülerin aslı olduğu iddia edilen bu stüdyo görüntülerinin dışında, birçok IŞİD görüntüsü için de aynı şeyler iddia edildi. Hollywood'un ünlü korku filmleri yönetmeni Mary Lambert, IŞİD'in 21 Mısırlı Hristiyan'ın Libya'da başının kesildiğini gösteren görüntüler ile ilgili, "Bu görüntülerin stüdyo yapımı olduğunu size temin ederim. İncelemelerim sonucunda aslında bu videoda sadece 6 militan olduğunu, kişilerin tekrarlandığı kanaatine vardım.



Sözde cihatçıları yakın çekim olarak aldıklarında da arkadaki sözde denizin sahte olduğunu fark ettim. Arka planda chroma key ekranı olduğu kesin, denizin başka bir görüntüden aktarıldığı çok açık. Zaten denizin kırmızılaşması ile ilgili bir açıklamaya gerek dahi duymuyorum, efekt olduğu gayet açık" açıklamalarında bulundu. Libya'daki görüntülerin çekildiği söylenen tarihte de, Rus meteorolojisi bölgede uzun saatler süren bir kum fırtınası yaşandığını açıklamıştı.

'KURBANLAR' YAŞIYOR OLABİLİR

Görüntüler pek çok tartışmayı beraberinde getirirken, bazı kesimlerin hacker grubuna inanıyor olmasına rağmen, bunun sadece bir karalama kampanyası olabileceğini savunanlar da var. Yine de en büyük tartışma eğer görüntüler gerçekse, kurbanların hala yaşıyor olma ihtimalinin olduğu ve eğer yaşıyorlarsa nerede tutuldukları üzerine yoğunlaşıyor.



'Cihatçı John'un kimliği açıklandı

'Cihatçı John'un kimliği açıklandı