Erdoğan’la gezilerinin aynı güne denk gelmesini “tesadüf” olarak değerlendiren Sisi, "Türkiye, Mısır'ın içişlerine müdahale etmeyi bırakmalı" dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi, dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir dizi temasta bulundu. Sisi, kısa süre önce tahta çıkan Suudi Kral Salman Bin Abdülaziz el-Suud’la bir araya geldi. İki lider iki ülke arasındaki işbirliğini masaya yatırdı.



AFP’de yer alan haberde; Sisi’nin Riyad ziyaretinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan gezisiyle aynı güne denk geldiği vurgulandı. Haberde ziyaret öncesi Suudi El Arabiya kanalına bir mülakat veren Sisi’nin Türkiye’yi suçlayan ifadelerine de yer verildi.

Erdoğan’la aynı gün Suudi Arabistan’da olmalarının “tesadüf” olduğunu belirten Sisi, Türkiye’nin Mısır’ın içişlerine müdahale etmeyi bırakması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AFP’nin haberinde; "Sisi’nin İslamcı selefi Muhammed Mursi’yi Temmuz 2013’te devirmesinden bu yana aralarındaki ilişki gerilen iki liderin Riyad’da bir araya gelmediği" ifade edildi.



TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİ

Türkiye, seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz 2013'teki askeri müdahaleyle devirerek iktidarı ele geçiren Sisi yönetimini tecrit politikası izliyordu.

Türk hükümeti, Sisi’nin gerçekleştirdiği darbeye tepki gösterince Mısır, dönemin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’yı “persona non grata-istenmeyen adam” ilan etmiş, iki ülkenin diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine inmişti.

O tarihten bu yana Sisi'yi sert dille eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen Temmuz ayında CNN International’a verdiği röportajda Sisi’yi “tiran” olarak nitelemiş, bu açıklama üzerine Mısır, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter’i bakanlığa çağırmıştı.



ERDOĞAN'IN MEDİNE ZİYARETİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud’un konuğu olarak resmi bir ziyaret için bulunduğu Suudi Arabistan’da Cidde’den Medine’ye geçti.

Havaalanında Erdoğan, Medine Emiri Prens Faysal Bin Salman tarafından karşılandı. Medine’de karşılaştıkları Türk vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a yoğun sevgi ve ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada vatandaşlarla bir süre sohbet etti.

Ayrıca Medine Emiri Prens Faysal Bin Selman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onuruna akşam yemeği verdi.