sozcu.com.tr/DIŞ HABERLER

İsveç'in başkenti Stokholm'daki Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nde ders veren Stephen Hawking, kara deliklerle ilgili yeni bir teori geliştirdi. Yeni teoriye göre, kara delik sonsuzluğa giden bir boşluk değil ve kara delikten bir çıkış yolu mevcut.

'BİLGİ PARADOKSU' SORUNSALI

Stephen Hawking, 'bilgi paradoksu' denilen ve fizik dünyasını uzun yıllardır meşgul eden sorunsal için yeni bir teori ortaya attı. Kara deliklerin 'bilgi paradoksu'na getirdiği sorunsallarından biri, 'bilgi yok edilemez' iddiasını çürütmesiydi. Teoriye göre, bilgi eğer tek bir noktada toplanan partiküller sistemiyse, bu partiküller zaman içerisinde ileri ve geri götürülebilir. Ancak bilgi bir kara deliğe düşerse, kendi durumu ile ilgili bilgileri kaybeder ve artık 'gerçek' olmaktan çıkar.

Hawking bu sorunsalı Genel görelilik kuramına göre açıklıyor ve bilginin 'ışık ve maddenin artık kaçamadığı bölgeyi sınırlayan kuşağa' yani 'olay ufku'na ulaştığını söylüyor. Buranın ise, kara deliğin çekim gücünden kaçabilen ışığın olduğu bir bölge olduğunu belirtiyor.



'SÜPER ÖTELEME'

"Kara deliğe düşen bilgi bir yerde belirmeli" diyen Hawking, bunun için iki yol olduğunu ileri sürüyor. Hawking'e göre bilgi ya kara deliğin ucunda bir tür holograma dönüşüyor ya da alternatif evrende ortaya çıkıyor.

Stephen Hawking bilginin holograma dönüşmesini, "Super translation" yani "Süper ötemele" olarak adlandırıyor.

"KARA DELİKTEN ÇIKIŞ VAR"

73 yaşındaki dahi fizikçi Stephen Hawking, "Bu dersin ana mesajı kara deliklerin aslında göründüğü kadar kara olmadığını göstermekti. Önceden düşünüldüğü gibi, kara deliklerde sonsuz bir hapishane yok ve karadelikten bir çıkış var" dedi.



Hawking: İntiharı düşünebilirim

Hawking: İntiharı düşünebilirim