İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü’nün (IAB) araştırmasına göre Almanya’da yaşayan çalışabilir durumdaki Güney Avrupalıların yüzde 64’ü iş başında. Kendi işyerini işleten ve vergiden muaf tutulan sezon işçileri de eklendiğinde çalışan Güney Avrupalıların oranı yüzde 80’i buluyor. Bu oran geçtiğimiz ağustos ayına ait.

IAB’ye göre ağustos ayında Almanya’da yaşayan Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının sayısı 637 bin. Bu, bir sene öncesine göre 12 daha fazla Romanyalı ve Bulgaristanlı göçmen anlamına geliyor.

SOSYAL YARDIM ALANLAR DA ARTIYOR

Bununla birlikte her iki ülkeden gelen göçmenler arasında Hartz-VI yardımı alanların sayısının da artıyor olması iş piyasası araştırmacılarını endişelendiriyor. Haziran ayında 105 bin Bulgaristanlı ve Romanyalının bu yardımdan faydalandığı tespit edilmiş. Bu da Almanya’da yaşayan Bulgaristanlı ve Romanyalının yüzde 17,1’ine tekabül ediyor.

BULGARİSTANLILAR HARTZ IV’TE ÖNDE

Bu oranla yeni göçmenler, sadece Hartz IV alan Almanları değil, bu yardımı alan bütün göçmenleri geride bırakıyor. Araştırmaya göre özellikle Bulgaristan vatandaşları Hartz IV alıyor. Bu ülkenin vatandaşlarında bu oran yüzde 28,2’ye kadar çıkıyor. Bununla birlikte kazandığı cüz’i geliri Hartz IV ile arttırmaya çalışanların sayısı da az değil. 2014 yılının başlarında bu iki AB ülkesinden gelenlerin karşılaştığı son engeller de ortadan kaldırılmıştı. Gelişmeyi eleştirenler bu ülkelerden iş aramak üzere gelecek insan dalgasına dikkat çekmişti. IAB, bu yıl bu ülkelerden gelecek göçmen sayısın 130 bin ila 150 bin arasında tahmin ediyor.