ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in vatandaşa 300 dolar karşılığında sattığı kartlı doğalgaz sayaçlarını istemeyen Başkent Doğalgaz Dağıtım şirketi, kartlı sayaçların yerine mekanik sayaç takıp vatandaşa da 572 lira fatura çıkarıyor.

Doğalgaz dağıtım işini iki yıl önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden özelleştirme yoluyla devralan Torunlar Gıda’ya ait Başkent Doğalgaz Dağıtım şirketi, ikinci mekanik sayaç operasyonunu başlattı. Şirket geçen yıl doğalgaza gelen zamları abonelerine yansıtamadığı gerekçesiyle, vatandaşın kullandığı kartlı sayaçları söküp yerine mekanik sayaç takmak istemiş, ancak mevzuat engeline takılmıştı.

Şirket bu yıl da mekanik sayaçlara dönüşümü hızlandırmak için doğalgaz kullanıcılarını adeta tebligat yağmuruna tuttu. Vatandaş kartlı sayaçlara kış öncesinde yükleme yapıp kışın gelecek zamlardan kurtulmaya çalışıyor. Şirket ise zamları anında yansıtabilmek için mekanik sayaca geçmek istiyor.

300 bin vatandaşa tebligat

Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, doğalgazı kullananların aboneliği de kendi üzerlerine alması gerekiyor. Şirketin bu yönetmeliği, kartlı sayaçtan mekanik sayaca dönüşümün fırsatı olarak kullandığı, abone olmadığını tespit ettiği yaklaşık 300 bin vatandaşa “usulsüz kullanım” tebligatı gönderdiği belirtiliyor. Buna göre şirket, örneğin ev sahibinin üzerine olan kartlı sayacı iptal edip, kiracıya doğalgaz abonesi olması için 5 gün süre tanıyor. Müşteri abone olmak isterse bu sefer mekanik sayaç takıp karşılığında 450 lira güvence parası tahsil ediyor.
 
Eşi ölen kadın yandı

Uygulamadan kiracıların yanı sıra, evini değiştiren, taşıyan hatta, eşi ölen kadınlar da olumsuz etkileniyor. Gelen şikayetlere göre şirket, örneğin kartlı sayaçla doğalgaz abonesi olan aile reisi ya da aile ferdi öldüğünde, aynı evde ikamet etmeye devam eden eş veya çocuklardan 5 gün içinde mekanik sayaçla doğalgaz abonesi olmalarını istiyor. Aksi halde doğalgaz kesiliyor. 5 günlük süreyi geçirip abone olan vatandaşlardan 450 liralık abone parasının yanı sıra 32 lira açma kapama ücreti, 90 lira da usulsüz kullanım cezası alındığı belirtildi.
 
Amaç mekanik sayaç takmak

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, şirketin kartlı sayaç sistemine geçmek için her gün yeni bir yöntem uyguladığını söyledi. Şirketin daha önce de, ‘Sayacınız 10 yılını doldurdu”, “Pili bitti” “sayacınız arızalı” gibi gerekçelerle kartlı sayaçları mekanik olanlarla değiştirmeye çalıştığını belirten Çakar, “Vatandaş zaten daha önce belediyeye 300 dolar güvence parası yatırdı. Dava açtık 125 dolarını geri aldık. Şirket abone yapabilir ama sayaç için para isteyemez. Para veren vatandaşlarımız dava açıp geri alabilirler” dedi.