Erdoğan SÜZER

Ancak gökdelende geçen yaklaşık 2 yıllık dönemde Türkiye’de işsiz sayısı katlanarak arttı, çalışan sayısı ise azaldı

Türkiye’de işsizlik her geçen gün artarken, kamudaki bina saltanatına işsizlere iş bulmakla görevlendirilen Türkiye İş Kurumu (İşkur) da katıldı. İşkur, işsizlere daha iyi hizmet vermek için 23 katlı gökdelene taşındı. Ancak gökdelende geçen yaklaşık 2 yıllık dönemde Türkiye’de işsiz sayısı arttı, çalışan sayısı azaldı.
Ülke genelindeki 6 milyonu aşkın işsize iş bulanmakla görevlendirilen İşkur, 2013 yılı yazına kadar Ankara’nın merkezindeki Kızılay binasında hizmet veriyordu. Ancak kamudaki lüks bina yarışına İşkur da katıldı. Bunun üzerine Ankara’da gökdelenlerin yükseldiği Konya yolu üzerindeki arsaya lüks bir gökdelen dikilmesine karar verildi.
2009 yılında ihale edilen binanın yapımı 2013 yılında tamamlandı, İşkur 23 katlı ve toplam 3 ayrı bloktan oluşan yeni lüks binasına kavuştu. Lüks bina toplamda 22 bin 287 metrekare inşaat alanına sahip bulunuyor.

İLK İŞ, İŞTEN ATMAK OLDU

Bina daha faaliyete geçtiği yıl, İşkur’da taşeron işçi olarak çalışan 17 özel güvenlik görevlisinin işsiz kalmasına neden oldu. İşkur Genel Müdürü Nusret Yazıcı, işten atılan personelle ilgili yaptığı açıklamada, ihtiyaç fazlası personeli çalıştıramayacaklarını belirterek, “Yeni binaya taşınırken 42 güvenlikçiyle yola çıktık. O zaman bina inşaat halindeydi. Ama şu an 25 personel yeterli geliyor” demişti.

GÖKDELEN İŞSİZE YARAMADI

İşkur, yeni hizmet binasına 2013 yılının yaz aylarında taşınmaya başladı. İşkur, eski binasında hizmet verdiği son dönemde, yani Mayıs 2013’te Türkiye genelinde 2 milyon 526 bin işsiz bulunuyordu. Gökdelen işsize uğurlu gelmedi, İşkur yönetimi lüks gökdelende hizmet vermeye başladığı günden bu yana işsizlik de tırmanmaya başladı. TÜİK’in son verilerine göre bugün resmi işsiz sayısı 3 milyon 226 bin kişiye çıktı. Eski binadan bu yana işsiz sayısı 700 bin kişi birden arttı. Üstelik bu işsiz sayısına, iş aramayıp çalışmaya hazır olan, iş bulma ümidini kaybettiği için iş aramayan ve iş bulamadığı için geçici çalışan mevsimlik işçiler dahil değil. Bu sayılar da eklendiğinde gerçek işsizlik sayısı 6 milyonu aşıyor.

İŞSİZİN GÖZLERİ KAMAŞIYOR

İşsiz sayısı her geçen gün artarken İşkur Genel Müdürü Yazıcı, açık bulunan 100 bin işe işçi bulamadıklarından şikayet ederek, “İşini beğenmeyen veya iş arayan bize gelsin” çağrısında bulunmuştu. Yazıcı’nın davetini duyup İşkur genel müdürlük binasına giden işsizlerin iş bulamasa da lüks gökdelenle tanışma fırsatı bulduğu ifade ediliyor.