Foto: Shutterstock


sozcu.com.tr / EKONOMİ SERVİSİ

Eylül ayı enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde gelerek, yıllık bazda yüzde 7.95 oldu. Bununla birlikte, dolar kuru enflasyon rakamlarından etkilenmeyerek,  2.99 liradan işlem görmeye devam ediyor.

Enflasyon rakamlarını değerlendiren GCM Menkul Kıymetler Araştırma Direktörü Erdoğan Turan, açıklanan rakamların sürpriz olmadığını, sadece istatistiki hesaplamalarda bile eflasyonun yüksek gelmesinin beklendiğini söyledi.

Enflasyon beklentilerin üzerinde

Enflasyon beklentilerin üzerinde

 

2014 Eylül enflasyonunun ortalamaların çok altında geldiğini söyleyen Turan, “Baz etkisi dediğimiz etkiyi yaşıyoruz. Ama enflasyondaki problem şu; petrol fiyatlarının gerilemesine rağmen, kurun yüksek hali, gıda fiyatlarındaki değerli hal, enflasyonda düşüşün kolay olmayacağını gösteriyor” dedi.

Dönemsel olarak Ekim ayı enflasyonun biraz daha yüksek olacağını belirten Turan, yılsonunda enflasyonun yüzde 8 olmasını beklemenin çok güç olacağını ekleyerek, “Kur ve mevsim etkisini eklediğimizde yılsonunda yüzde 9 enflasyon göreceğiz” diye konuştu.

Dolar 3 liranın altına indi

Dolar 3 liranın altına indi

Enflasyondaki yükselişin piyasalara etkisi olmadığını anlatan Turan, buna neden olarak, piyasaların gündeminde iki konu olmasını gösterdi: “Birincisi iç siyasetteki belirsizlik. İkincisi Fed’in faiz artırımı. İç siyasette 1 Kasım’da belirsizliğin kalıp kalkmayacağını bilmiyoruz. Bir iyi, bir de kötü senaryo var. İyi senaryoya göre, koalisyon görüşmeleri sözkonusu olursa belirsizlik uzamayacak. Bahçeli’nin yaptığı açıklamalarla koalisyon görüşmeleri olacağını ve siyasi belirsizliğin kalkacağını varsayıyoruz. Fed’in ekim ayı için faiz artırma olasılığı yüzde 10’lar civarında. Yani çok düşük. Ama aralık ayında faiz artırma olasılığı var. Böylece iç siyasi belirsizlik kalkar ve Fed ekimde faiz artırmazsa kurda geri çekilme olabilir. Ancak geri çekilme 2.90’ın altında olmaz. 2015 sonu için dolar beklentimiz maksimum 2.85 lira olur.”

Turan’ın anlattığı kötü senaryo ise şöyle: “Tek parti iktidarı olmaz, koalisyon görüşmeleri uzar, Fed’in faiz artırması sözkonusu olursa, dolar rahatlıkta 3.15 lirayı görür. Ancak bugünden hangi senaryonun gerçekleşme ihtimali olacağını söylemek zor. Çünkü her şey hızla değişiyor.”