SÜS HAVUZU YAPACAKLAR                                                                                   Danıştay’ın Temmuz 2015’te Taksim Meydanı Projesi’ne onay vermesi ile düzenleme çalışmaları metro istasyonu girişinde yoğunlaştı. Projenin bitmesinden sonra süs havuzu yapılacağı ve bankların yerleştirileceği belirtiliyor.

Mehtap Ö. ERTÜRK

Hatta, yıllardır proje üretmesi beklenen Deprem Komisyonu bu yıl bir kez olsun toplanmadı

Depremden trafiğe, sosyal yaşamdan, altyapıya kadar İstanbul’un büyük sorunları için yeterince yatırım yapılmazken, belediyenin peyzaj harcamalarına ayırdığı yüksek bütçe şaşırtmaya devam ediyor. Yeşil alanları yapılaşmaya açtığı için sıkça eleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin duvarlara ve otoban kenarlarına çiçek ekmekle sınırlı olan peyzaj anlayışı 1 milyar liralık harcamaları da beraberinde getiriyor. Bu harcama pek çok ilçenin yıllık bütçesini bile katlarken, İstanbul için en büyük risk olan büyük depreme hazırlık için ayrılan bütçenin neredeyse 30 katına çıkıyor.
Belediyenin bu yılki bütçesinde, İstanbul için deprem ve risk yönetimine ayrılan bütçe 34 milyon lira olurken, geçmiş yıllara bakıldığında planlanan harcamaların sadece yüzde 20’sinin hayata geçirildiği görülüyor. Yani, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş deprem harcamaları için 34 milyonu bile çok görmüş.

KOMİSYON BİLE TOPLANMIYOR

2015 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’nun “deprem” ya da hazırlıklarla ilgili bir kez bile toplanmadığına dikkat çeken CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Plan Bütçe Komisyonu Meclis Üyesi Tarık Balyalı, “Depreme hazırlık için ne bütçe ayıran ne de politika üreten AKP’nin işi gücü ise herkesin bildiği gibi imar plan tadilatları yapmak. Son yıllarda imara açılan yeşil alan, park alanları, rekreasyon alanları dikkate alındığında sanıyorum yakın gelecekte Park ve Bahçeler Müdürlüğü için bütçe ayırmaya da gerek kalmayacak. Çünkü bu hızla İstanbul’da ne yeşil alan ne de park alanı kalmayacak” diye konuştu.

DEPREM SADECE 7.2 MİLYON LİRA

Kamu Harcamalarını İzleme Platformu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin harcamalarını incelediği raporda, 2013 yılı planlanan bütçe ve gerçekleşen harcamaların karşılaştırmaları yer alıyor. 2013 yılında İBB bütçesinde çevre düzenlemesi için planlanan harcama 425 milyon lira olurken, gerçekleşen harcama 675 milyon liraya kadar ulaştı. 2014 yılı bütçesinde 580 milyon lira pay ayrılırken, bu tutar 2015’de 1 milyar liraya çıkarıldı. Halbuki, deprem harcamalarının İBB bütçesinden 2013 yılında aldığı pay 35 milyon lira iken gerçekleşen harcamanın 7.2 milyon lira olduğu görülüyor. Bu yıl ise depreme ayrılan bütçe 34 milyon lira.


Beton Meydanı


İstanbul’daki Taksim Meydanı yine şantiyeye döndü!.. Taksim Meydan Düzenleme Projesi, AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlandı. Taksim’de trafik yer altına alındı, meydan yayalara açıldı. Ancak meydan tam bir beton denizine döndü. Proje kapsamında Taksim’in tek yeşil alanı olan Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılacak olması vatandaşları ayağa kaldırmış, proje yargıya taşınmıştı.

Saksılara 20 milyon TL


2009 yılında uygulamaya başlanan ’modüler saksı’ adı verilen elektrik direklerine ve korkuluklara asılan çiçekler ocak ayında saksıya dikiliyor ve nisan ayına kadar büyütülüyor, daha sonra ise nisanda direklere asılıp aralık ayında sökülüyor. Taksim’den Edirnekapı Şehitliği’ne, Kadıköy’den Şile’ye kadar 14 bin 981 saksı elektrik direkleri ve korkuluklara asılıyor. Soru önergesine verilen yanıtta, saksı çiçekler için ihaleyi alan firmaya 6 yılda yaklaşık 20 milyon lira ödeme yapıldığı kaydedildi.

Duvarlara 44 milyon TL gitti


Geçtiğimiz aylarda, CHP’nin İBB Meclis Üyeleri Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yanıtlaması istemiyle İBB Meclisi’ne konuyla ilgili bir soru önergesi vermişti. Soru önergesinde, duvar ve saksıda çiçek uygulaması için belediye bütçesinden ne kadar para harcandığını ve projelerin kaç yıldır uygulandığı soruldu. Belediyeden önergeye verilen cevapta direklere saksı ve duvarlara çiçek uygulamasına bugüne kadar toplam 32 milyon lira para harcandığı dile getirildi. Duvarbahçelere de toplam 12 milyon lira harcandı. Böylece duvarlar için toplamda 44 milyon lira harcanmış oldu.