Foto: Depophotos


Türkiye’nin Dünya Bankası Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) yatırım desteğinden en fazla pay alan ülke olduğu bildirildi. Türkiye yüzde 9’a karşılık gelen 1 milyar 125 milyon dolarla MIGA’nın ülkelere yatırım desteği için tahsis ettiği 12.5 milyar dolarlık imkandan en fazla pay alan ülke oldu.

Dünya Bankası’na bağlı Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) 2015 yıllık raporunu yayınladı.

MIGA Genel Direktör Yardımcısı ve CEO’su Keiko Honda rapora yazdığı önsözde kuruluşun ekonomik büyümeyi desteklemek, yoksulluğu azaltmak ve halkın yaşamında iyileştirmelere gitmek üzere gelişen ülkelere doğrudan yatırımı teşvik ettiğini bildirdi.

Honda, bu yıl Türkiye ve Kolombiya’da yarı özerk ve devletin sahip olduğu girişimlere özel sektör kredilerini kolaylaştırdıklarını bildirdi.

Raporun “Bölgelere ve Sektörlere Yayılan Projeler” bölümünde MIGA’nın 2015 yılında 40 proje için 2.8 milyar dolarlık garanti sağladığı, ek bir 3.2 milyar dolarlık kaynağın da MIGA’nın yönettiği vakıf fonlarından sağlandığı belirtildi. Mali yıl sonu itibarıyla MIGA’nın brüt pozisyonunun 12.5 milyar dolar olduğu belirtildi.

Rapora göre Türkiye MIGA yatırım desteğinden dünyada en fazla pay alan ülke. Türkiye yüzde 9’a karşılık gelen 1 milyar 125 milyon dolarla MIGA’nın ülkelere yatırım desteği için tahsis ettiği 12.5 milyar dolarlık imkandan en fazla pay alan ülke oldu. İkinci sıradaki Sırbistan yüzde 6.8, üçüncü Fildişi Sahili yüzde 6.6 paya ev sahipliği yapıyor. Bu ülkeleri Rusya, Vietnam, Panama, Hırvatistan, Angola, Macaristan, Ukrayna izliyor.

MIGA’nın en büyük yatırımcı ülkeleri ise şöyle: Fransa yüzde 17.2, Avusturya yüzde 13, ABD yüzde 11.4, Almanya yüzde 8.5, İngiltere yüzde 6.1, Japonya yüzde 5.1.

MIGA Türkiye’de kamu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının kolaylaşması için katkıda bulundu. Rapora göre MIGA Adana’da Yozgat’ta entegre bir sağlık kampüsü Yozgat’ta ise yeni bir hastanenin gelişimini desteklemek üzere toplam 209.2 milyon dolarlık yatırım garantisinde bulundu.

Her iki proje de, Sağlık Bakanlığı’nın kamu sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için ülke çapında uyguladığı programın bir parçası. Adana kampüsü IFC desteği de aldı. Her iki proje çevrede bölgelerde önemli bir sağlık ihtiyacını karşılayacak. (ANKA)