SÖZCÜ / ANKARA

AKP'de 13 yıl boyunca önemli görevlerde bulunan ve "Partinin ağır topları" olarak nitelenen isimler, 1 Kasın seçimleri için adaylık başvurusu yapmazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adamları ise harekete geçti. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanları eski bakan Binali Yıldırım ile, TBMM Anayasa Komisyonu eski Başkanı Burhan Kuzu, milletvekili adaylığı başvurusu yaptı.

Eski Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin, TBMM eski Başkanları Mehmet Ali Şahin ve Cemil Çiçek ise, adaylık için davet bekliyor.

Üç döneme girdikleri için 7 Haziran'da aday olamayan 70 vekilden ise aralarında eski bakanlar Beşir Atalay ve Sadullah Ergin ile TBMM eski Başkanvekili Sadık Yakut'un da bulunduğu 27'si, adaylık başvurusu yaptı.

ERDOĞAN'IN ADAMLARI

AKP’de, aday adaylığı için başvurular önceki gün sona erdi. Partiye 3 bin başvuru geldi. Geçen seçimde 6 bin 200 ile rekor başvuru alan AKP’de, başvurunun önemli ölçüde düşmesi, mevcut 258 vekilin büyük oranda yerlerini koruması kararından kaynaklandı. AKP mevcut milletvekillerini, yüzde 99 oranında yeniden aday gösterecek.

Başvuru yapmayan isimler, Başbakan Davutoğlu’ndan davet bekliyor. Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik, Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık eski Bakanı Recep Akdağ ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanları Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım ve TBMM Anayasa Komisyonu eski Başkanı Burhan Kuzu ise adaylık başvurusunda bulunan 3 dönemlikler arasında yer aldı.