Erdoğan SÜZER

Maliye, kendisine ait boş arsaya park ettikleri gerekçesiyle yanındaki apartman sakinlerine 90 bin 436 lira borç çıkardı

Kaynak toplamak için her yolu deneyen devletin vatandaşa saldığı “Deli Dumrul” vergilerinde son nokta Ankara’da yaşandı. Maliye, oturdukları apartmanın yanında yıllardır boş duran arsaya araç park ettikleri gerekçesiyle apartman sakinlerine 90 bin 436 lira borç çıkardı. Üstelik, çoğu işçi olan apartman sakinlerinin büyük bölümünün aracı dahi yok. Duyanı hayrete düşüren olay, Ankara’nın en eski mahallelerinden olan Yüzüncü Yıl İşçi Blokları’nda yaşandı. Yaklaşık 30-40 yıl önce işçilerin ev sahibi olması amacıyla Ankara’nın çeşitli semtlerine kurulan işçi bloklarından biri olan sitenin şimdilerde başı Maliye ile ciddi şekilde dertte. Sorunun nedeni ise yaklaşık 179’ar daireli F ve A blokların yanı başında bulunan ve yıllarca “sahipsiz” olduğu sanılan boş araziler. Site sakinleri, boş olduğu için herkesle birlikte araçlarını park ettikleri arsanın sahipsiz olmadığını, üstelik de geriye dönük 5 yıllık “işgal” borçları bulunduğunu kendilerine gelen ceza kağıdıyla öğrendiler. Şok ceza, tüm mahallede korkuya neden oldu. Çünkü hemen her apartmanın yanında araçların park edip çocukların top oynadığı benzer şekilde boş arsa bulunuyor.

CEZAYI VATANDAŞA KESTİ

Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından site yöneticilerine bildirilen ceza tutarı F Blok için 90 bin 436 lira, A Blok için ise 100 bin lira. Cezanın nedeni, Hazine’ye ait arsayı “işgal” etmek olarak ifade ediliyor. Devlet 649 metrekare ve 600 metrekarelik iki arsadan birini sağlık ocağı, diğerini kreş yapmak için ayırmış. Ancak 30 yıl boyunca çivi çakılmadığı gibi etrafı da çevrilmeyince fatura site sakinlerine kesilmiş.

DEVLETİN ZARARI GEREKMİYOR

Site sakinleri, Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne iptal davası açtı. Mahkeme, arsanın otoparka dönüştürülerek münhasıran apartman sakinleri tarafından kullanıldığına ilişkin kanıtlayıcı belge, bilgi bulunmadığı, tutanağın tek taraflı olarak memurlar tarafından düzenlendiği, özel kullanım ya da fuzulen işgale ilişkin kanıtın olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. Ancak Milli Emlak, “Hazine’nin işgalden dolayı bir zarara uğramış olması gerekmiyor. Site yönetimi 2001 yılından bu yana arsaya araç park ediyor” diyerek kararı temyize götürdü. Danıştay 10’uncu Dairesi, site sakinlerinin avukat bulup takip edemediği dava sonunda, aslında 144’er bin lira olan cezaları 90 bin ve 100 bin lira düzeyine çekerek Milli Emlak’ı haklı buldu.

“Evimize haciz gelecek”

OTOPark cezası alan F Blok yöneticilerinden Fatma Akgül ve Melek Abuşoğlu, 179 daireli sitede en fazla 15-20 kişinin aracı olduğunu, 30 araçlık boş alanın daha çok çevreden geçenlerce kullanıldığına dikkat çekiyor. Bölgede hiçbir paralı otopark bulunmadığını, ihtiyacın da olmadığını belirten Akgül, “Bu arsa olmasa herkes yolara park eder. Kimse bir kazanç sağlamış değil. Cezayı ödemezsek evimize haciz getireceklermiş. Hiç arabam olmadı, bu neyin cezası anlamadık” dedi.

Deli Dumrul kimdir?

DEDE Korkut öykülerinde yer alan Deli Dumrul, susuz bir derenin üzerine köprü yapmış ve köprüden geçenden “geçenden beş akçe, geçmeyenden on akçe” almıştır. Öykü halk kültüründe bir deyim haline dönüştü. Halk arasında haksız uygulamlara Deli Dumrul vergisi olarak adlandırır ve “Geçenden otuz, geçmeyenden döverek kırk akçe” şeklinde kullanılır.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ankara’nın mahallelerinden Yüzüncü Yıl İşçi Blokları’n-da oturanlar, 5 yıllık işgal borcu yazısı ile şok yaşadı.