ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

Memur maaşlarının yılın 4’üncü ayından itibaren düşmesine neden olan vergi dilimlerinin, Maliye Bakanlığı’nın “zenginlerin vergisi de düşer” uyarısı üzerine düzeltilmediği öğrenildi.

Maaşlar yüzde 5 düştü
Yıllık kazancı 12 bin liraya kadar olan Gelir Vergisi mükelleflerinde yüzde 15, 12 bin lirayı aşan gelirden ise yüzde 20 oranında vergi kesiliyor. Vergi dilimi uygulaması nedeniyle bu yıl memurların bir bölümü Nisan ayından, tamamına yakını da Temmuz ayından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine yakalandığı için maaşlarında yüzde 5’e varan oranlarda düşüş yaşandı. Memur sendikaları bu sorunun giderilmesi için memurun vergi dilimlerinden etkilenmeyeceği bir sistem arayışına başladı.

Zenginler ayağa kalkar
Vergi konusu, Hükümet ile Memur-Sen arasında yapılan son toplu sözleşme görüşmelerinde en önemli gündem maddeleri arasında yer aldı. Pazarlık masasında sıra vergi konusuna geldiğinde Maliye Bakanlığı yetkililerinin devreye girerek, “Memura özel bir vergi dilimi uygulayamayız. Vergi konusunda Anayasal eşitlik var. Eğer sadece memurun vergisini düşürecek bir düzenleme yaparsak, diğer herkes, özellikle de zenginler ayağa kalkar. Aynı uygulamanın kendilerine de yapılmasını talep edip Anayasa Mahkemesi’ne giderler. Bu sefer zenginin de vergisini indirmek zorunda kalırız ki bu da bütçe gelirlerimizi vurur, devleti çok büyük gelir kaybına uğratır” açıklamasını yaptıkları öğrenildi.

Maaşı net yapın
Maliye’nin bu açıklaması üzerine memur sendikalarından bu sefer, “Vergi dilimlerini memura özel değiştiremiyorsanız o zaman maaşı brüt yerine net verin, vergi dilimlerinden etkilenmeyelim” önerisi geldi. Ancak bu talep de, diğer tüm çalışanlara hak doğuracağı gerekçesiyle kabul görmedi. Vergi dilimleri değişmediği için memur maaşları Ocak ayındaki yüzde 6 zamla yükselecek. Ancak, en geç nisan ayından itibaren çok sayıda memurun maaşından yine yüzde 15 yerine yüzde 20 vergi kesilmeye başlanacağı için bu sefer maaşlar düşmeye başlayacak.

Refah payı 4,3 puan
Memur-Sen’nin vergi dışında seyyanen zam ve refah payı talepleri de kabul edilmemişti. Ancak memur sendikası yetkilileri, yüzde 6 artı 5’lik zammın yüzde 11,3’lük artışa denk geldiğini, enflasyonun yüzde 7 gerçekleşmesi halinde aradaki 4,3 puanlık farkın refah payı olacağını savundu.

Emekliye 100 TL çıktı
Toplu sözleşme görüşmelerinde üzerinde uzlaşılan memur emeklilerine yapılacak 100 liralık artışa ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 1 Eylül 2015 tarihinden geçerli olmak üzere tüm memur emeklilerinin aylıkları 100’er lira yükseltilecek. Bu tutarın 1 Ocak 2016’da ise maaşlara 118 TL olarak yansıyacağı belirtildi.