Hande ZEYREK / İSTANBUL

Murat Karayalçın, 7 Haziran’a odaklanmış durumda. En önemli gündem maddesi ise seçim güvenliği. 27 bin 861 sandıkta görev alacak personeli tek tek belirleyen Karayalçın, “Hem seçmenin namusunu hem de kurulacak olan hükümetin altyapısını kuruyorsunuz” diyor

Ge­nel se­çim ya­rı­şın­da son düz­lü­ğe gi­ril­di. Araş­tır­ma şir­ket­le­ri­nin bir bi­ri ar­dı­na se­çim so­nuç­la­rıy­la il­gi­li an­ket ya­yın­la­dı­ğı 7 Ha­zi­ran he­ye­can­la bek­le­ni­yor. Par­ti­ler ara­sın­da ne ka­dar oy ala­ca­ğıy­la il­gi­li en çok tah­min üre­ti­len par­ti­ler­den bi­ri de şüp­he­siz ki Cum­hu­ri­yet Halk Par­ti­si... Biz de bü­yük bir he­ye­can­la se­çi­me ha­zır­la­nan CHP’­nin İs­tan­bul ör­gü­tü­nün ba­şın­da­ki de­ne­yim­li si­ya­set­çi Mu­rat Ka­ra­yal­çı­n’­ın ka­pı­sı­nı çal­dık. Ka­ra­yal­çı­n’­la se­çi­me İs­tan­bu­l’­da na­sıl ha­zır­lan­dık­la­rı­nı ko­nuş­tuk. Mu­rat Bey ve eki­bi İs­tan­bu­l’­u san­dık san­dık plan­la­mış. San­dık­la­rın gü­ven­li­ği için 100 bin ki­şi gö­rev­len­di­rmişler. İşte Ka­ra­yal­çı­n’­ın sözleri:

İŞİ ÇOK SIKI TUTUYORUZ

Son vi­raja geldik. CHP İs­tan­bu­l’­da se­çi­me ha­zır mı?
Se­çim gü­ven­li­ği ko­nu­su­na özel önem ve­ri­yo­ruz. Da­ha ön­ce­ki se­çim­ler­de ser­gi­le­nen uy­gu­la­ma­lar­la il­gi­li yurt­taş­lar­dan ge­len eleş­ti­ri­le­ri dik­ka­te ala­rak ça­lı­şı­yo­ruz. Se­çim gü­ven­li­ği ko­nu­sun­da ku­ru­lan Oy ve Öte­si gi­bi si­vil gi­ri­şim­ler­le de bağ­lan­tı için­de­yiz. Se­çim gü­ven­li­ği­ni sağ­la­ma ko­nu­sun­da seç­me­ne ve­ri­le­cek gü­ven­ce­nin ya da me­sa­jın ha­ya­ti de­re­ce­de öne­mi var. Ön­ce san­dık arit­me­ti­ği­ne iliş­kin ve­ri­le­ri ele al­dık. 2011’de­ki se­çim­de 1. Böl­ge’­de 433 bin 513, 2. Böl­ge’­de 417 bin 128, 3. Bölge’de 414 bin 342 seç­men oy kul­lan­ma­mış. Bu sa­yı AKP ile CHP ara­sın­da­ki far­ka eşit.

OY VERMEYENLER CHP’Lİ

Ne­den oy kul­lan­ma­dık­la­rı­nı tes­pit et­ti­niz mi?
Tek tek bu ve­ri­yi sap­ta­mak müm­kün de­ğil­di ama yap­tı­ğı­mız de­ğer­len­dir­me­de çok yük­sek ola­sı­lık­la san­dı­ğa git­me­yen seç­men­ler CHP’­li­dir. O dö­nem­de­ki açık­la­ma­la­ra bak­tı­ğı­mız­da bun­la­rın önem­li bir bö­lü­mü­nün ge­rek­çe­si­nin se­çim gü­ven­li­ği ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. ‘Git­sem ne ola­cak? Oyu­ma sa­hip çı­kıl­mı­yor ki. Adam­lar ge­lip bir ma­ni­pü­las­yon­la se­çim so­nu­cunu de­ğiş­ti­ri­yor­la­r’ şek­lin­de dü­şü­nen çok­tu. Bi­zim san­dı­ğa git­me­miş olan seç­me­ne bu ko­nu­da bir gü­ven­ce ver­me­miz ge­rek. Bi­zim ‘Ar­ka­daş me­rak et­me se­nin oyun be­nim na­mu­sum­dur. Ben her bir oya sa­hip çı­ka­ca­ğı­m’ şek­lin­de bir gü­ven­ce­yi
ver­me­miz ge­rek­li.
Peki ve­ri­yor mu­su­nuz?
İs­tan­bu­l’­un 39 il­çe­si ve 10 mil­yon seç­me­ni var. 10 mil­yon seç­men 1834 okul­da oy kul­la­na­cak. San­dık sa­yı­sı 27 bin 861. Do­la­yı­sıy­la bi­zim 1834 okul­da ve 27 bin 861 san­dık­ta ön­lem al­ma­mız ge­re­ki­yor. Bu­nu bir gü­ven­ce ve­re­cek şe­kil­de yurt­taş­la­rı­mı­za an­la­ta­bil­me­miz ge­rek. 27 bin 861 san­dık için CHP’­nin san­dık ku­ru­lu üye­le­ri­nin ad­la­rı İl­çe Se­çim Ku­ru­lu­’na bil­di­ril­di. Ge­çen se­çim­ler­de de ya­şan­mış. İsim bil­di­ri­li­yor­muş ama o isim ki­mi za­man ha­ber­dar ol­mu­yor­du. Ya da ben bu par­ti­nin üye­si de­ğil­dim bi­le di­ye­bi­li­yor­du. Ya da git­me­ye­bi­li­yor. CHP de ba­zı san­dık­lar­da ha­be­ri ol­ma­dan tem­sil edi­le­me­miş olu­yor­du. 27 bin 861 san­dık­ta 1 asıl bir de ye­dek üye­miz var. Bir de göz­lem­ci­miz var. Biz bu isim­le­ri bil­dir­dik ama bir de bu isim­ler ger­çek­ten ora­da ola­cak mı? Bu­nun de­ne­tim­le­ri­ni ya­pı­yo­ruz. Eki­bi­miz te­le­fon­la, me­saj­la ge­ri bil­di­rim alı­yor bu isim­ler­den. İşi sı­kı tut­tuk.
Bu­nun için bin­ler­ce ki­şi ge­re­ki­yor. Peki bu ka­dar ki­şi bu­lun­du mu?
Evet. 100 bi­ne ya­kın ki­şi gö­rev­len­di­ri­le­cek. Sa­de­ce par­ti­li de­ğil. Par­ti­le­ri­miz ar­tı gö­nül­lü­ler­den olu­şan ekip. Sa­de­ce san­dık­ta­ki üç ki­şi 83 bin 583 ya­pı­yor. Kat gö­rev­li­le­ri ve okul so­rum­lu­la­rıy­la bu sa­yı 100 bi­ni bu­la­cak. Bir de 1834 oku­lun her bi­rin­de bir avu­kat bu­lun­du­ru­yo­ruz. Top­la­dı­ğı­mız­da san­dık­lar­da 3, okul­da 1 so­rum­lu, 1 avu­kat ve yo­ğun okul­lar­da kat so­rum­lu­la­rı ola­cak.

BAŞARI DENETİME BAĞLI

Her se­çim ba­zı ra­kam­lar açık­la­nı­yor ama uy­gu­la­ma­da sı­kın­tı­lar ya­şa­nı­yor...
De­di­ği­niz doğ­ru. Bu sa­yı­lar za­ten bi­li­ni­yor. Önem­li olan bu­nu uy­gu­la­ma­ya ge­çir­mek. İş­te bu­nu sağ­la­ma­nın yo­lu da bu ki­şi­le­rin ger­çek­ten o gün ora­da ola­ca­ğı­nı de­net­le­mek. Bu­nu sü­rek­li kon­trol edi­yo­ruz. Za­ten ba­şa­rı­mız da bu­na bağ­lı. Yüz­de10’luk fi­re­yi nor­mal ka­bul eden­ler var ama ben onu bi­le yük­sek bu­lu­yo­rum. Bi­zim el­de ede­ce­ği­miz ba­şa­rı se­çim ön­ce­si yap­tı­ğı­mız bu ön de­ne­ti­min ba­şa­rı­sı­na bağ­lı. Se­çim gü­ven­li­ği için yak­la­şık 100 bin ki­şi­lik bir grup ça­lı­şı­yor. Hem seç­me­nin oyunu ko­ru­yor­su­nuz. Hem de ku­ru­la­cak hü­kü­me­tin alt­ya­pı­sı­nı ku­ru­yor­su­nuz. O ne­den­le ha­ya­ti bir şey­dir. Hiç­bir id­di­aya boşver­me­mek ge­re­kir.

CHP oyları arttıkça AKP’yi korku sardı


Se­çim­de koa­lis­yon ih­ti­ma­li ko­nu­şu­lu­yor. CHP, AKP ile koa­lis­yon ya­par mı?
Koa­lis­yon­la­rın na­sıl ku­ru­la­ca­ğı­na iliş­kin se­çim ön­ce­si söy­le­nen söz­le­rin hiçbi­ri (kal­dı ki bi­zim par­ti ola­rak böy­le bir söy­le­mi­miz yok) doğ­ru de­ğil. CHP yüz­de 30’u aşıp AKP yüz­de 40’ın al­tı­na iner­se Tür­ki­ye­’de ye­ni bir dö­nem baş­lar. O dö­nem de AK­P’­nin hız­la çö­kün­tü­ye gi­re­ce­ği dö­nem­dir. Ku­ru­la­cak koa­lis­yon hü­kü­me­ti de ge­çi­ci bir hü­kü­met­tir. Tür­ki­ye­’ nin hız­la AK­P’­nin tü­müy­le tas­fi­ye edi­le­ce­ği bir er­ken se­çi­me gi­di­le­cek­tir. Biz tır­ma­nı­yo­ruz onu gö­rü­yo­rum. İk­ti­dar ola­sı­lı­ğı­mız çok yük­sek. AK­P’­li­ler kor­ku­yor. Çün­kü gün­de­mi ar­tık CHP be­lir­li­yor. AK­P’­li­ler koa­lis­yo­nu ilk kez di­le ge­tir­di. Bu ‘Ab­bas yol­cu­’ de­mek­tir. Se­çim son­ra­sın­da yal­nız­ca hü­kü­met koa­lis­yo­nu dü­şün­me­mek ge­re­kir.