Saygı ÖZTÜRK / ANKARA

Genelkurmay yetkililer bu bilgileri doğruladı. Güneydoğu operasyon izni verilmeyen askere, şimdi toplumsal kalkışmaya karşı eğitim” planlandı. Piyade ve komando birliklerine gerekli malzeme tedarikleri yapılıyor.

Terör örgütü PKK’nın Türkiye topraklarına önemli miktarda tanksavar, uçaksavar ve roket atarlar soktuğu belirlendi. Çok sayıda aileye de uzun namlulu silahlar verildi. Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Genelkurmay Başkanlığı, piyade ve komanda birliklerine, “toplumsal kalkışmaya karşı eğitim” planladı.

Güneydoğu’da önemli gelişmeler olduğunu saptayan güvenlik birimleri, buna göre, yeni önlemler almaya başladı. Özellikle son dönemlerde aşırı bir silahlanma olduğu ve bu silahların önemli bir bölümünün İran sınırında girdiği anlaşıldı. Getirilen silahlar arasında tanksavar, uçaksavar ve roketatarlar bulunduğu anlaşıldı. Genelkurmay’ın saptamalarına göre binin üzerinde roketatar bazı evlerde saklanıyor.

Silahlanmayla ilgili önemli bilgilerin ellerinde olduğunu kaydeden bir askeri yetkili, birçok eve de uzun namlulu silahlar alındığın ve PKK’ya yakın ailelere dağıtıldığını belirtti.

ASKERE YENİ EĞİTİM

Bu çerçevede “Toplumsal Gösterilere Müdahale” adı altında askerlere eğitim verilmesi kararlaştırıldı. Daha önce EMASYA Protokolü çerçevesinde verilen protokolün benzerine yeniden geçilmesi öngörüldü. Verilen eğitimler arasında toplumsal olaylarda “askerin takınacağı tavır”, “uyarma”, “müdahale sırasında kötü davranmama” da bulunuyor.

“Toplumsal Kalkışmaya Karşı Eğitim”, piyade ve komando birliklerinde de gerçekleştirilecek. Toplumsal olaylara müdahalede askerin kullanabileceği malzemeler de tedarik edilmeye başlandı. İstenen her türlü malzemenin karşılanmasında bir sorun yaşanmadığı bildirildi.

OPERASYONA İZİN YOK

Bahar aylarıyla beraber Kuzey Irak’tan Türkiye’ye geçişler sırasında da teröristlerin silah sokmaya devam ettikleri ve bu konuda kaçakçıları da kullandıkları anlaşıldı.

Uludere’de 34 kişini öldürülmesinden sonra kaçakçılara müdahale edilmemesini fırsat bilen terör örgütü, onların arasına sızıp katırlarla silah sokuyor. Silahları, İHA (insansız hava aracı)’dan tespitini önlemek için de katırların karın altlarına bağladıkları, kısa silahları da koyunların altına bağlayıp soktukları da istihbarat raporlarıyla ortaya konuldu.

Güneydoğu’da terör örgütü militanların baharla beraber üs bölgelerine gelmeye başladıkları saptandı. 6-7 bölgeye operasyon yapılmasına ilişkin askerlerden gelen istek, valilikler tarafından kabul edilmedi. Askerler, bu durumu Genelkurmay Başkanlığı’na da bildirdi.