Emin ÖZGÖNÜL

Emekli amiraller de “Pırıl pırıl subayların geleceği yok edildi” diye isyan etti...

Beraatle sonuçlanan ve “Amirallere Suikast”, “Kafes Eylem Planı” ile “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği davalarının birleştirildiği Poyrazköy davası da çöktü. Bu davalardan yıllarca cezaevinde kalan denizci subayların, her hafta “Onlar suçsuz’’ diye eylem yapan ailelerinin oluşturduğu ‘’Vardiya Bizde’’ platformu kararı üç kelime ile yorumladı: ‘’Unutmayacağız, barışmayacağız, affetmeyeceğiz...’’

34 AMİRAL SAF DIŞI BIRAKILDI

6 yıl süren dava, 34 amiral ile amiralliğe terfi sırasında olan 100 kurmay subayı etkiledi. Geleceğin Deniz Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Koramiral Feyyaz Öğütçü ve Koramiral Kadir Sağdıç, bu davada tutuklanan ve terfilerinin önü kesilen 2 isim olarak öne çıktı. Tuğamiraller Fatih Ilgar ve Şafak Yürekli de komuta kademesinde yer almaları beklenen isimlerdi. Çok sayıda kurmay albay da yargılandığı için amiral olamadı. Davanın başlangıcından itibaren intiharlar yaşandı. Oramiral rütbesine terfi ettirilecek isim bulunamadı. Donanma bir süre koramiral seviyesine indirildi.



“DONANMA’NIN KAYBI 30 YIL”

Emekli Koramiral Atilla Kıyat beraat kararı üzerine sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı: “Poyrazköy sözde sanıkları da beraat etti. Pırıl pırıl subayların geleceği ve Silahlı Kuvvetlerimizin gelecek 25 yılı yok edildikten sonra... Bunu tek başına cemaat yapmadı. Zamanın iktidarı ile birlikte yaptılar. Ve o iktidar hâlâ iktidar. 1 Kasım’da sandığa giderken, bu gerçeği bil.”
Bu davaya tepki olarak istifa eden emekli Oramiral Nusret Güner ise “Poyrazköy davası ile komuta kademesi altüst edildi, Donanma’nın kaybı 30 yıl’’ açıklaması yaptı. Davanın simge ismi olan ve intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar da, “Kardeşimin ölümüne sebep olanlar hesap verene kadar bu dava bitmez’’ dedi.