Gökmen ULU/ SÖZCÜ
Menemen’de 85 yıl önce katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ve arkadaşlarının her yıl 23 Aralık’ta yapılan anma töreninde Menemen Belediye Başkanı’nın konuşma yapması bu yıl valilik tarafından yasaklandı. Valilik kaymakamlık aracıyla ilettiği sözlü bilgide gerekçe olarak Bayram ve Anma Törenleri Yönetmeliği’ni gerekçe gösterdi.

BAŞKANLAR 50 YILDIR KONUŞURDU
İzmir Valiliği, Menemen İlçesi’nde her yıl düzenlenen Kubilay’ı anma töreninde belediye başkanına konuşma yasağı koydu. Valilik yasağını SÖZCÜ’ye değerlendiren CHP’li belediye başkanı Tahir Şahin, “Kubilay’ı anma programını Menemen Kaymakamı’nın başkanlığını yaptığı, belediye başkanı, garnizon komutanı, emniyet müdürü, ilçe milli eğitim müdürü gibi kamu kurumu temsilcilerinin yer aldığı komite düzenler. Elli yıldan bu yana Menemen Belediye Başkanı programda konuşmacı olarak yer almıştır. Ben de 17 yıldan bu tarafa Menemen Halkı’nı temsilen belediye başkanı olarak konuşma yaptım. Bu yıl da tertip komitesi kararında benim konuşmam vardı. Fakat İzmir Valiliği belediye başkanı konuşmasını programdan çıkardı. 2012’de bayramlar ile ilgili çıkarılan ve kutlamaları kısıtlayan yönetmeliği gösterdi. Bunun da resmi yazı ile tebliğ etmedi. Halbuki o maddede başkan konuşur veya konuşmaz diye bir madde yok” dedi.

DEMOKRASİYE DARBEDİR
Valilik kararını demokratik bulmadığını belirten Şahin, “Olay Menemen’de oldu ve ben Menemen Halkı’nın temsilcisiyim. Demokrasiye darbe olarak değerlendiriyorum” diye konuştu. Önceki yıllarda yaptığı konuşmalarının valilik tarafından ideolojik bulunduğunu söyleyen Şahin, “Oysa olayın kendisi ideolojik. Olay, cumhuriyete karşı din elden gidiyor adı altında çevre illerden Menemen’e gelen gericiler tarafından Asteğmen Kubilay ile Menemenli iki bekçinin katledilmesidir. Ben 17 yıldan bu tarafa hep bu içerikte konuştum. Eğer konuşma hakkım elimden alınmasaydı aslanlar gibi yine aynı duruşu sergileyecektim. Bir başka platformda görüşlerimi dile getirmekten geri durmayacağım” diye konuştu.

YÖNETMELİK NE DİYOR
2012’de son hali oluşturulan yönetmeliğin ilgili ‘Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günler’ ile ilgili bölümü şöyle:

MADDE 8 – Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günlerin kutlama faaliyetleri; Başkentte Ankara Valiliği, Başkent dışında valilikler ve kaymakamlıklarca oluşturulacak kutlama komiteleri tarafından belirlenir. Programda, günün anlam ve önemine uygun olarak yapılacak bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma, tiyatro, halk oyunları, gösteriler ve konser gibi faaliyetler yer alır. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmez.