Foto: Reuters


Akıllı telefonlarımızı sık sık ya sosyal medya hesaplarımızda paylaşacağımız ya da kendimize saklayıp keyifli anlarımızın birer hatırası olarak tutacağımız fotoğraflar çekmek için kullanıyoruz.

Ancak akıllı telefon ile çekilen fotoğraflar her zaman istediğimiz kalitede olmuyor; örneğin ışık nedeniyle ya da hareketli cisimleri çekerken istediğimiz kareyi yakalayamıyoruz. Yine de artık telefonlarımız da bizlere neredeyse profesyonel kameralar kadar farklı özellik ve imkan sunuyor ki bu özellikler sayesinde fotoğraflarımızın kalitesini artırabiliyoruz.

tr.fobito.com’un bu listesinde telefonunuz ile çektiğiniz fotoğrafların nasıl daha iyi görünen ölümsüz anlara dönüşeceğine dair tüyolar bulacak, sosyal medyada paylaştığınız karelerin adeta profesyonellerin elinden çıkmış gibi görünmesini sağlayacaksınız.

Fotoğraflarınızı yukarıdan çekin
TDK’nın özçekim olarak Türkçe karşılık bulduğu, kişinin kendi kendisinin fotoğraflarını çekmesi olarak adlandırabileceğimiz selfie akımı ile telefonların ön yüzlerine de bu pozlar için özel kameralar yerleştirilmeye başlandı.

Selfie pozlarınızın daha güzel görünmesini ise basitçe fotoğraflarınızı çektiğiniz açıyı değiştirerek yapabilirsiniz.

Kameranızı baş seviyenizin biraz üzerinde tutarak yukarıdan çektiğiniz fotoğrafların aşağıdan çekilen fotoğraflardan daha iyi göründüğü bilim adamları tarafından da kanıtlanmış durumda.

Deklanşör hızı
Kameranızın deklanşör hızını artırarak hareketli cisimleri daha yüksek detay oranı ile yakalayabilirsiniz

Düşük deklanşör sabit objelerin çekimi için daha yaygın kullanılırken hareketli objelerin çekiminde örneğin akan bir nehirde suya ait detayları yakalamak için yüksek deklanşör hızı kullanabilirsiniz.

Üçlerin kuralı
Telefonlarımızın ekranında oluşan ve ekranı 9 parçaya ayıran çizgiler, fotoğrafını çekeceğiniz objeyi, karenin neresine yerleştireceğinizi gösterir ve bir anlamda bunlar kılavuz çizgileridir.

Temel fotoğrafçılık eğitiminin ilk kurallarından biri ise fotoğrafı çekilecek olan objeyi, karenin merkezine yerleştirmemektir.

Odaklayacağınız objeyi, fotoğrafın sağ ya da soluna koyarsanız etraftaki çevre faktörlerini de daha etkin şekilde fotoğrafa dahil etmiş olursunuz ve fotoğrafınız daha çekici hale gelir.

ISO Değeri
Kameranızın algılayacağı ışık miktarını belirten ISO değeri, ne kadar düşükse kamera sensörüne o kadar az ışık girecektir.

ISO ayarınızı doğru şekilde yapmak, özellikle düşük ışıklı ortamlarda çekim yaparken fotoğraflarınızın kalitesini ciddi ölçüde artıracaktır.

Panoramik fotoğraf
Özellikle sıra dağlar gibi uzun bir objenin çekiminde fotoğraflayacağınız cismin bir parçasını çekmek yerine, artık hemen her telefonda bulunan panorama özelliğin kullanarak yan yana pek çok fotoğrafın birleşmesinden oluşan daha büyük bir manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.

HDR Modu
Farklı ışık seviyelerine ihtiyaç duyulan çekimlerde kullanabileceğiniz bu mod, kameranızın otomatik olarak 3 farklı ISO seviyesinde fotoğraf çekerek her üç fotoğrafın da en iyi görünen alanlarını birleştirerek ortaya en mükemmel fotoğrafı çıkartması için kullanılır.