CHP, Roman vatandaşların sorunlarının kapsamlı olarak araştırılması ve toplumdaki dezavantajlı konumunun giderilmesine yönelik çözüm çerçevesinin ortaya konulabilmesi için Meclis’te komisyon kurulmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, Roman vatandaşların sorunlarının kapsamlı olarak masaya yatırılması talep edildi.
Önergenin gerekçesinde, tarihsel ön yargılar ve içinde bulundukları sosyo-ekonomik koşullar nedeniyle Roman vatandaşların topluma çoğu kez yeterince entegre olamadığı ve toplumun en dezavantajlı kesimleri arasında yer aldığı ifade edildi.

Türkiye’de yaşayan dezavantajlı toplumsal grupların birçoğundan farklı olarak Romanların sorunlarının temelinde yatan olgunun yalnızca siyasal ve ekonomik eşitsizliğin bir sonucu olmanın ötesinde olduğu kaydedilen gerekçede şöyle denildi:
“Çok boyutlu sosyal dışlanmaya maruz kalan Romanların topluma yeniden entegre edilebilmesi için yasal dönüşümleri ve pratik yaklaşımları birlikte içeren kapsamlı bir çerçeveye ihtiyaç vardır. Yalnızca yoksulluk giderici sosyal politikaların uygulanması, sorunun ‘yoksulluk’ boyutunu ortadan kaldırsa da Romanların sosyal dışlanmasına tek başına çare olamayacaktır. Romanların sorunlarının ortadan kaldırılması ve yalnızca kağıt üzerinde değil, pratikde de eşit yurttaşlar olarak topluma yeniden entegre edilebilmeleri için mekansal dışlanma, emek piyasasından dışlanma ve kamunun sağladığı sosyal hizmetlere erişememe sorunlarının üçünün de bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde çözülmesi gerekmektedir.”(ANKA)