Johnson & Johnson şirketi Google ve ona bağlı cerrahi odaklı bir şirket olan Ethicon’un, robot destekli cerrahi bir platform geliştirmek istediklerini ve bu konuda kendilerine de bir ortaklık sunduklarını açıkladı. Google’ın bu hamlesi ile robotik araçlar ve imkanlar konusunda ciddi bir adım atacağına inanan şirket, ortaklık olayını da kabul etmiş.

Şu an ortada iki şirket tarafından da açıklanan ya da doğrulanan, yeni projeye dair resmi bir özellik bulunmamakta. Proje hayata geçtiğinde robotlar tamamen otomatik çalışacakmış izlenimi verse de büyük ihtimalle uzman cerrahların kontrolü altında kullanılacak.

‘’Cerrah kullanacaksa ne anladım o işten?’’ diyebilirsiniz ancak özellikle ameliyatların zor hatta imkansıza yakın olduğu bölgelerde, bu robotlar büyük önem taşımakta.

Johnson & Johnson şirketi tarafından projeye dair yapılan tek açıklama şu şekilde; ‘’ dahil olduğumuz bu proje ile, travma, yara izi gibi şeyleri minimuma indirecek, cerrahlara ameliyatlarda yardımı, kontrolü ve kolaylığı üst düzeye çıkaracağız. Böylece önemli ve zor ameliyatlarda hem cerraha hem de hastaya en iyi imkanı sağlayacağız’’.

Proje Google açısından da büyük önem taşımakta. Yazının başında da belirttiğimiz gibi hemen hemen her taşın altından çıkan Google, Apple’a cevap olarak ‘’Google Fit’’ sağlık kiti ile de karşılık vermişti. Şimdi ise Google, robotların avantajlarını cerrahların yetenekleri ile birleştirecek bu proje ile sağlık sektöründe devrim yapma amacında.