Rahşan GÜLŞAN
rahsan.gulsan@sozcu.com.tr

Teknoloji dünyası ve teknoloji severlerin gözü bu bir kaç gün Berlin’de olacak. Çünkü IFA 2015 başladı. Ben de olay yerinden bildiriyorum.

Fuarda gezebildiğim kadarıyla ilk dikkatimi çeken şey 4K çözünürlüğün sahip olduğumuz her cihaza doğru yaygınlaştığını görüyorum. Tabletler, fotoğraf makineleri, projektörler ve cep telefonlarını 4K çözünürlüğe doğru kayıyorlar.

Bir de Philips ve Sony gibi ses konusunda önemli çalışmalar yapan firmalar yavaştan yüksek çözünürlüklü ses yani Hi-Res Audio konusunda şanslarını deniyorlar.
Müzik dinlemeyi çok seven ve MP3 sıkıştırma sistemindeki kayıplardan hiç hoşlanmayan biri olarak bu gelişimi heyecanla karşılıyorum ama bu alanda yeterli içeriğe ulaşmak henüz mümkün değil. Hele yerli içerik hiç yok. Dolayısıyla ülkemiz için biraz daha erken gibi görünüyor.

GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR

Nesnelerin interneti konusunda ise firmalar harıl harıl çalışmaya devam ediyor. İnternete bağlı, kahvenizin yoğunluğunu, tarzını tabletinizden seçebildiğiniz karizmatik kahve makineleri bile gördüm fuarda. Biz HD içeriğe yeni alışırken 4K gümbür gümbür geliyor. Eğer yeni teknolojilere kayıtsız kalamayanlardansanız kendinizi (Ve tabii bütçenizi) bu gelişime hazır tutun derim.

Piksel yoğunluğu, iPhone 6 Plus’tan yüksek

Sony standının kahramanı 4K çözünürlüğe sahip dünyanın ilk akıllı telefonu olan Z5 Premium oldu. Piksel yoğunluğu Apple iPhone 6 Plus’tan yüksek olan cihazın 5.5 inç ekranı ilk bakışta renklerinin canlılığı ve parlaklığı ile dikkat çekiyor. Sony, cihazın tam şarjla iki gün dayandığını belirtiyor ama 4K ekran çözünürlüğü ile bu sürenin kısalıp kısalmayacağına dair bir açıklama yapmıyor. Ayrıca cihazın kamerası da telefon ile fotoğraf çekmek isteyenleri sevindirecek özellikler sunuyor. Sony  ayrıca yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlayacak olan sanal gerçeklik gözlüklerine Sony de kayıtsız kalamamış.

Cildi nemlendirme konusunda başarılı

Philips kadın tüketiciyi de unutmamış. Temizlik ürünleri ve ütüler neredeyse 4K televizyonlar kadar önemli bir yer kaplıyordu stantta. Fotoğrafta görülen Visa Pure Advanced isimli kişisel güzellik cihazını da test ettim. Cihaz cildi nemlendirmek ve temizlemek konusunda düşündüğümden daha başarılı.

Uyku kalitesini ve kalp atışını ölçüyor

PanasonIc Lumix’in son ürünü akıllı telefonla Lieca lensi birleştiren Smart Camera CM1’in haberlerini okumuştum daha önce. Ama ilk kez fuarda inceleme şansına eriştim. Cihaz, birçok akıllı telefon üreticisinin denediği yöntemi deniyor. Gerçek bir lens ile Android akıllı telefonu birleştiriyor. Ama bunu yanına Leica’yı alarak görüntü anlamında avantaj sağlayarak yapıyor.

Dev Panasonic standının bir başka önemli cihazı da dünyanın ilk 4K 20 inç tabletiydi. HDMI 2.0 girişi olan Toughpad 4K gerçekten çok etkileyici bir ekrana sahip. Cihaz özellikle 4K fotoğraf ve film çekenlerin çekim alanında çektiklerini inceleyebilmesine olanak sağladığı için özellikle bu sektörün profesyonelleri arasında tutulacağa benziyor.  Panasonic standında ayrıca sizi uyurken takip eden, uyku kalitenizi, kalp atışlarınızı ölçen bir cihazın da ilk tanıtımı yer aldı.