Cumartesi günü, Taksim’de bir genç yanıma yaklaştı ve “Nükleer Santrale hayır!” kampanyasına imza istedi. İmzaya “hayır” dedim. Bana; “Nükleer lobisini” anlatıyor. Ne iş bilmez lobiymiş bunlar!
Türkiye, 1960’dan beri nükleer santral yapmaya çalışır, ihaleler yapar, neredeyse teklif veren çıkmaz. Sonunda hep iptal edilir. Son 55 yıldır iş yapmaya yanaşmayan bir lobi mi olur?
Nihayetinde, kendi santralimizi parasızlıktan kendimiz yaptıramayınca mecburen ülkeler ile anlaşma yöntemine gittik. Daha yeni kuruluma başladık. Hata da burada zaten... Her şeye para buluyorsun da kendi santralini neden kurduramıyorsun?
Âlemin çevrecisi biz miyiz?
Çevrecilik işine gelince... Hâlihazırda komşularımız hemen sınırımızın yanına nükleer santral kurarken, âlemin tek çevrecisi biz miyiz?
Türkiye’ye 16 kilometre uzaklıktaki sınır komşusu Ermenistan’da, Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın standartlarına göre güvenlik açısından son sırayı alan Sovyetler’den kalma Metsamor Nükleer Santrali bulunuyor. Bir diğer sınır komşumuz Bulgaristan’da ise 2 adet nükleer santral faaliyet gösteriyor, 2 tanesinin de inşası devam ediyor. Keza İran...

2030’da 644 adet olacak

Dünyada halen 31 ülkede 438 nükleer santral reaktörü aktif olarak enerji üretiminde kullanılıyor. 42 nükleer santral inşa halinde... 2030 yılına kadar 164 yeni reaktörün yapılması planlanıyor.
Yani iddia edildiği gibi nükleer santraller büyük kirlenmeye sebep oluyorsa; bizimkiler bittiğinde, dünyanın kirlenmesinden 644’de 2 oranında sorumlu olacağız. O kadar da olsun.
Petrol zengini bile yapıyor
Petrol zengini Birleşik Arap Emirlikleri bile 400 megavat gücünde bir nükleer reaktörü 2017’ye, 3 nükleer reaktörü de birer yıl arayla 2020’ye kadar işletmeye almayı planlıyor.
Bizim gibi enerjiyi dışarıdan ithal eden ülkelerin nükleer santrale, hayır deme lüksü yok... Zira enerjide dışa bağımlılık oranımız çok yüksek...
Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak nükleer santraller sayesinde Türkiye, 16 milyar metreküp doğalgaz ithal etmekten ve dolayısıyla doğalgaza yıllık 7 milyar doların üzerinde para ödemekten de kurtulmuş olacak.
Muhalif olmak, sesini duyurmaya çalışmak iyi güzel de, biraz da mantık lütfen...