İki­si Ba­kan bi­ri Cum­hur­baş­ka­nı Baş­da­nış­ma­nı... Ya dert­le­ri­ni an­la­ta­cak ka­dar do­na­nım­la­rı yok ya da iyi ni­yet­li de­ğil­ler... Sa­vun­ma­la­rı ay­nı; “Yan­lış an­la­şıl­dım!”
“Kıt­lı­k” biz­de mi aca­ba? Her­kes yan­lış an­lı­yor ama yan­lış an­la­tan on­lar de­ğil! İki la­fı doğ­ru dü­rüst bir ara­ya ge­ti­re­me­dik­le­ri şu “yan­lış an­la­şı­la­n” açık­la­ma­la­rı­na ya­kın­dan
ba­ka­lım...

Üçün bi­ri

AK­P’­li Ça­lış­ma Ba­ka­nı Fa­ruk Çe­li­k’­in “Gö­rüş­me olum­lu geç­ti, Baş­ba­ka­nımız bi­raz­dan çok gü­zel açık­la­ma­lar ya­pa­ca­k” de­me­siy­le bir­lik­te bor­sa, koa­lis­yon ku­ru­la­bi­le­ce­ği umu­duy­la bir an­da bin pu­an art­tı. Do­lar düş­tü...
Ka­ram­bol­de bi­ri­le­ri el­de­ki his­se­le­ri­ni sat­tı, bi­ri­le­ri ucuz­dan do­lar al­dı. Kos­ko­ca Ba­ka­n’­ın söz­le­ri­ne gü­ve­nen­ler ise pi­ya­sa­da mil­yon­lar­ca li­ra­lık po­zis­yon aç­tı.
So­nuç­ta gö­rüş­me­ler­den hiç­bir şey çık­ma­dı. Pe­ki, gö­rüş­me­de yer alan Ba­kan Fa­ruk Çe­li­k’­in bah­set­ti­ği, “Baş­ba­ka­nın ya­pa­ca­ğı gü­zel açık­la­ma­la­r” ile amaç pi­ya­sa ma­ni­pü­las­yo­nu muy­du?

Üçün iki­si

Eko­no­mi Ba­ka­nı Ni­hat Zey­bekci 2 Tem­muz gü­nü, cep te­le­fo­nu, bil­gi­sa­yar, tab­let gi­bi elek­tro­nik ürün­le­re ek ver­gi ge­ti­ri­le­ce­ği­ni açık­la­dı. Bu ürün grup­la­rı­nın güm­rük ver­gi­le­rin­de önü­müz­de­ki 1-2 ay için­de önem­li ar­tış­lar ya­pı­la­ca­ğı­nı söy­le­di.
Kos­ko­ca Eko­no­mi Ba­ka­nı­’na gü­ve­nen in­san­lar er­te­le­dik­le­ri ta­lep­le­ri­ni öne çek­ti­ler. Cep te­le­fo­nu ve tab­let sa­tış­la­rın­da pat­la­ma ya­şan­dı.
Bu haf­ta ba­şın­da Ba­kan çık­tı ve bü­yük bir piş­kin­lik­le; “Hü­kü­me­ti­mi­zin tab­let, cep te­le­fo­nun­da fi­yat ar­tı­rı­cı ek güm­rük ver­gi­si, te­la­fi edi­ci ver­gi gi­bi uy­gu­la­ma­sı as­la ol­ma­ya­ca­k“ de­mez mi? De­di!

Üçün üçü

Cum­hur­baş­ka­nı Baş­da­nış­ma­nı Ce­mil Er­tem, sos­yal med­ya­yı kul­la­na­rak; “TL 3 se­vi­ye­sin­de re­ka­bet­çi­di­r” me­sa­jı­nı yol­la­dı. Bu ne de­mek? Ben­ce, ken­di­si­nin kı­sa va­de­de bek­le­di­ği se­vi­ye 3 TL de­mek.
Me­ğer O da yan­lış an­la­şıl­ma­mış mı? De­mek is­te­miş ki; “Bu­gün do­lar şu olur­sa kriz olur de­mek yan­lış bir ez­ber­dir. İd­di­a edi­yo­rum, do­la­rın 3 li­ra ol­ma­sı ile ör­ne­ğin 2 li­ra, hat­ta Çin de­va­lü­as­yo­nun­dan son­ra 2.5 li­ra ol­ma­sı ara­sın­da Tür­ki­ye­’ye ve­re­ce­ği za­rar açı­sın­dan bir fark yok­tur.”

Yan­lış de­ğil hiç an­la­ma­dım!

Bu­nu ba­na sor­ma­yın, dü­zelt­me­sin­de ne de­mek is­te­di­ği­ni ben hiç an­la­ma­dım! Ya­ni “Do­la­rın 2 li­ra ile 3 li­ra ol­ma­sı ara­sın­da fark yok­tu­r” de­mek is­ti­yor­sa Tür­ki­ye­’nin 400 mil­yar do­lar­lık bor­cu­nu ne­re­ye ko­ya­ca­ğız? Bu ül­ke­de TL ka­za­nıl­dı­ğı­na gö­re bor­cu çe­vir­mek için 2 ile mi çar­pa­ca­ğız 3 ile mi? Çarp­sak fark çık­mı­yor mu? Sen mi öde­ye­cek­sin?
De­mem o ki, da­ha dert­le­ri­ni an­la­ta­mı­yor­lar, biz ül­ke­yi yö­net­me­le­ri­ni bek­li­yo­ruz! Faz­la mı iyim­se­riz aca­ba?