Furtune dergisi her yıl dünyanın en büyük 500 firmasını (holdingini) liste yapar, yayınlar.
Ciroları nedir.
Ne kâr ederler.
Neyi üretir, satarlar.
Kaç işçi çalıştırırlar.
12 yıl geçti. Tayyip Erdoğan’ın oğlu ve “Yeni Türkiye’nin” parlayan yıldızı, gemicikleri büyütüp filo yapabilen Bilal Erdoğan, henüz dünyanın 500 büyük şirketi listesine giremedi. Tayyip dönemi zenginlerinden iktidar havuzcusu yapılıp tüm iri devlet ihalelerini kapan şirketlerin sahiplerinden bir teki bile “500 dünya büyüğü arasına” sızamadı. Türkiye’den bu listeye yıllardır sadece Koç Holding giriyor. Önceki gün Koç Holding’in yeni kuşak sahiplerinden Ali Koç, “İki çocuğumun geleceğinden endişeliyim” uyarısı yaptı.

* * *

Ali Koç, kervan reisi sayılır.
Ülkenin gittiği yolu anlatıyor.
Ali Koç’un serveti, biri 6 diğeri 8 yaşında olan 2 çocuğunu ve onların çocuklarını ve çocukların da çocuklarını yaşatacak birikime sahip. Belli ki, Ali Koç kendisi için konuşmuyor.
Türkiye işsiz üretiyor.
Türkiye yoksul çoğaltıyor.
Evet, bütün dünyada her yıl yüz milyonlarca işsiz ve yoksul artışı var ama Türkiye daha hızlı işsiz üretip, daha hızlı yoksul çoğaltıyor. Türkiye; “düşük gelirli ve işsizi bol ülke tuzağına” düştü, düşürüldü, çıkamıyor.
Üretim, ithalata esir edildi.
12 yıl Türkiye’ye ihanet edildi.
Türkiye kendi fabrikaları, tarlaları, seraları, bostanlarında ithalata bağımlı üretim yaparak; aslında ithalat yaptığı ülkelerin işsizine daha çok iş üretir oldu ve Türkiye’de işsizlik bu yüzden çığ oldu.

* * *

Yapı çatırdıyor.
Biliyor musunuz? Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) giren 3.5 milyon genç üniversite mezunu insana toplam 40 bin kişilik bir kadro verilebildi.
3.5 milyon genç.
40 bin kadro.
Ve başta cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, iktidar partisi milletvekilleri bu tablo karşısında sadece kendi bildik ve tanıdıklarını devlette “VIP Listelerle” işe yerleştirmenin ahlaksızlığına gömülmüş durumdalar.
Teyze oğlu: TRT’ye.
Emmi oğlu: PTT’ye.
Bakan oğlu: SPK’ya.
Bacanak: Telekom’a.
Yeni gelin: THY’ye.
3.5 milyon gence iş yok.
İçi boş, kof büyüme.
İçinde VIP ahlaksızlık.
Ekonomik kriz var.
Ve ondan daha ağır.
Ahlak krizi yaşanıyor.

* * *

Türkiye kişi başına 10 bin dolar gelir bariyerine takıldı. Orada 7 yıldır duruyor. Aslında dürüst hesap yapanlar kişi başına gelirin 5 bin dolarda kaldığını söylemekteler. Cumhurbaşkanı, 7 yıldır aynı yerde duruyor olmanın suçunu Merkez Bankası Başkanı’na yıkmaya çalışarak onu “başka bir yerlere bağlı olmakla” suçladı.
Çok ağır suçlama!
Haysiyet cellatlığı!
Merkez Bankası Başkanı’nın ya cevap vermesi ya da “istifa etmesi” gerekir. Merkez Bankası Başkanı’nın bağlı olduğu Bakan Ali Babacan‘ın da “faizi indirince kişi başına milli gelirin 25 bin dolara fırlayacağı modelini geliştiren kıymetli liderimiz RTE, Merkez Bankası Başkanı’na istediği zaman sövme yetkisine sahiptir” diyen bir açıklama yapması gerekir.
Ali Koç’un uyarısı:
Haysiyete çağrı!

Gafil!

4 havacı şehit oldu. Kaza kırım raporu yayınlanınca gerçek nedeni anlayacağız. Emekli olmuş havacı komutanlar, bu uçaklarla ilgili eksiklikleri sayıp sıraladılar. Çok yüksek bedelleri, saray yapmaya ve cumhurbaşkanının altına saray uçak almaya ayıran iktidar, ordusunun Hava Kuvvetleri’ne eksiksiz uçak veremiyor. Aynı iktidar, Çin şirketine 3.4 milyar dolar ödeyerek “uzun menzilli füze alımı” yapıyor. Gafil, evinde çıkmış yangını görmüyor, gökyüzünü fethe gidiyor. AWACS uçağı almıştık, acaba o uçak ne işe yarıyor?