Büyük kentlerde “seçim havası” yok ama Anadolu kıpır kıpır. Geçen perşembe günü Adıyaman ve Niğde’deydim. Gördüm ki seçime bir hafta kala AKP, devlet olanaklarını sonuna kadar kullanıyor, “seçim rüşveti” dağıtıyor. Seçimin en korkulanı ise sandık hileleri, sahte seçmenler de rakip partilerin korkusu.
Adıyaman, son dönemlerde canlı bombalarla, IŞİD’e en çok eleman kazandıran il olmakla gündeme geliyor. Halk bu durumdan alabildiğine rahatsız. Huzur kentini olaylar huzursuz ediyor. Köylerden il ve ilçelere öğrenim için gelenler dinci grupların etkisi altındaki yurtlarda eğitiliyor. Burada beyinleri yıkanıyor, eylemlere hazır hale getiriliyor. Bu durum bilinmesine rağmen üzerine gidilmiyor. Emniyet’e “çocuğumuzu kurtarın” diye başvuranlar, bundan bir sonuç alamıyor. Kaybeden Adıyamanlı oluyor. Turlar iptal ediliyor, turist gelmiyor, işsizlik zaten had safhada. İş bulamayan Adıyamanlılar Türkiye’de bir ilk olan “İşsizler Derneği”ni kurmuş.

KİM BU SEÇMENLER?


Adıyaman CHP Kadın Kolları Başkanı İlhan Küçüker’in evi Karapınar Mahallesi’nde. Kardeşi Beyhan Bilgiç de aynı apartmanda oturuyor. Seçmen kartını almaya gittiğinde o adreste Fikret Danış isimli birisinin oturduğu yazıyordu. Oysa o dairede yıllardır Beyhan Hanım oturuyordu.
Hemen yanındaki 2 numaralı dairede olanlar ise daha bir garip. Fatma Çiftçi’nin yıllardır oturduğu evinin adresinde hiç tanımadıkları, bilmedikleri isimler adına düzenlenmiş seçmen kağıtları çıktı. Abdurrahman, Fatma, Mehmet, Durak, Şeyda, Şeyma, Tuğba, Hicran Doğan’ın bu adresle hiçbir ilgisinin olmamasına rağmen o adreste bu kişilerin isimleri nasıl oluyor da yer alıyor, seçmen yapılıyor? Son dönemde mükerrer vatandaşlık numarası düzenlendiği iddialarını, yaşanan bazı olaylar güçlendiriyor.
CHP her dönem milletvekili çıkardığı Adıyaman’da, 7 Haziran seçiminde az bir oyla milletvekilliği HDP’ye geçmiş. Bu kez giden oyları yeniden toplamak için aday değişikliği yapıldı ve ilk sırada Sıddık Şahin, ikinci sırada gazeteci Fatma Ulubey, beşinci sırada ise avukat Zeynep Saya gösterildi. IŞİD baskı ve tehditlerine rağmen Adıyaman’da kıran kırana bir seçim yarışı var.

AKP’NİN SEÇİM RÜŞVETLERİ


Niğde’de de CHP’nin birinci sıra adayı değiştirildi, kitaplarıyla, yazılarıyla Niğde’yi tanıtan Ömer Fethi Gürer aday gösterildi. CHP, bu ilde de kaybettiği milletvekilliğini yeniden alabilmek için çalışıyor. İkinci sırada kadın aday Sevgi Özbek, üçüncü sırada Ramazan Ertan var. Ertan, “Köylere AKP adaylarıyla birlikle gübre dolu kamyonlar geliyor. Vatandaşa ihtiyacı olan gübreler parasız dağıtılıyor. Karşılığında da oy isteniyor” diyor.
CHP’nin tek İl Genel Meclisi Üyesi Rasim Yılmaz, 6 bin 500 ton kömür dağıtılırken, bunun 10 bin tona çıkarıldığını, her 6 aileden birisine kömür yardımı yapıldığını anlatıyor. Seçimlere günler kala 3 bine yakın geçici işçi alınmasının kararlaştırıldığını belirtiyor. Yalnız bunlar değil, AKP’lilerin partilerine oy vermeleri için vatandaşın ahırlarını bile parke taşlarla döşettiğini dile getiriyor. Vatandaş seçim rüşvetine o kadar alıştırılmış ki akaryakıt istasyonu sahibi, çevreyi parke taşlarla döşetmeleri halinde 3 oyu vermeye hazır olduğunu söylüyor. Yazıklar olsun size...

“SİZE EKMEK DE SU DA YOK”


“Anadolu insanı konukseverdir, evine gelenle ekmeğini bölüşür” diye biliyoruz. Ama son yıllarda AKP ile birlikte toplumda öyle bir ayrışma, öyle bir kamplaşma körükleniyor ki artık bunlar da ortadan kalkıyor. CHP adayı Diş Hekimi Sevgi Özbek’ten dinliyorum:
“7 Haziran seçimleri öncesi bir köye gittik. Acıkmıştık. Bir evden ekmek, peynir istedik. CHP adayı olduğumu öğrendiklerinde ‘bizim CHP’lilere verecek ekmeğimiz de, suyumuz da yok’ dediklerinde başta şaka yapıyorlar sandım. Bize ekmek de, su da vermediler. Başka bir kapının önünden geçerken taze yufka ekmek kokusu duyduk. Evden parasıyla ekmek istediğimizde ‘CHP’lilerin parası burada geçmez’ dediler ve ekmek de vermediler. İşte o günden sonra benzer durumlarla karşılaşmamak için otomobilimde her zaman ekmeğimi, suyumu, peynirimi bulunduruyor, onları da o anda kim olursa paylaşmayı sürdürüyorum. İşte toplumdaki ayrışma, öfke dilinin Anadolu’ya yansıması da böyle oluyor.”
Dün, MHP’nin Ankara 3. sıra Milletvekili adayı Hidayet Vahapoğlu’yla konuşurken, vatandaşların kendilerine en çok “Türkiye bölünecek mi?” sorusunu yönelttiğini belirtiyor. AKP ile birlikte Türkiye’de kaygılar da giderek artıyor... Seçime bir hafta kaldığını unutmayın...Görev sizde...