Seç­men oy­la­rıy­la “ko­alis­yon ku­ru­n” de­di. AK­P’­nin tek ba­şı­na ik­ti­dar ola­ma­ma­sı­nın ya­rat­tı­ğı ra­hat­lık top­lu­mun ne­fes ol­ma­sı­nı da sağ­la­dı. Kor­kan, ür­ken bir top­lum oluş­ma­sın­da et­ki­li olan AKP, bir dö­ne­min he­sa­bı­nı mut­la­ka ve­re­cek­tir. Hak­sız-hu­kuk­suz ye­re ce­za­ev­le­ri­ne atı­lan, mes­lek­le­rin­den edi­len bin­ler­ce ki­şi için “biz yap­ma­dık pa­ra­lel­ci­ler yap­tı­” de­mek­le bu işin için­den sıy­rı­la­maz­lar.
Baş­ta Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu se­çim dö­ne­min­de hep koa­lis­yo­nun ül­ke­ye bü­yük sı­kın­tı­lar ge­ti­re­ce­ği ha­va­sı­nı yay­ma­ya ça­lış­tı­lar.  Er­do­ğan, “baş­kan­lık sis­te­mi­nin fa­zi­let­le­ri­ni­” AKP adı­na oy is­te­di­ği “top­lu açı­lış tö­ren­le­ri­”n­de­ki ko­nuş­ma­la­rın­da di­le ge­tir­di. So­nuç­ta Cum­hur­baş­ka­nı­’nın de­di­ği ol­ma­dı.Sı­ra gel­di B pla­nı­nı dev­re­ye sok­ma­ya. “Hü­kü­met ku­ru­la­mı­yo­r” de­ni­lip ül­ke ye­ni­den se­çi­me gö­tü­rül­mek is­te­ni­yor. Bu oyu­na ge­lin­me­me­li.


SU­SAN­LAR ŞİM­Dİ SAH­NE­DE
AK­P’­nin dev­let­te ya­rat­tı­ğı tah­ri­ba­tın gi­de­ril­me­si, bü­rok­ra­si­nin iş­ler ha­le ge­ti­ri­le­bil­me­si, yol­suz­luk id­di­ala­rı­nın et­ki­li bir bi­çim­de araş­tı­rı­la­bil­me­si için AK­P’­nin için­de ol­ma­dı­ğı bir hü­kü­me­te ih­ti­yaç var. AKP kur­may­la­rı iş­te bun­la­rı ön­le­mek için fark­lı ara­yış­la­rı­nı sür­dü­rü­yor.
Böy­le kri­tik dö­nem­ler­de hü­kü­met ku­rul­ma­sı ça­lış­ma­la­rın­da iş dün­ya­sı da mut­la­ka dev­re­ye gi­rer. Ni­te­kim dün TÜ­Sİ­AD ve MÜ­Sİ­AD’­ın yet­ki­li­le­ri­nin te­mas­la­rı baş­la­dı. An­cak bun­la­rın iyi ni­yet­li ça­ba­la­rı­nın dı­şın­da, et­ki­li ba­zı pat­ron­la­rın fark­lı te­mas­la­rı, ça­ba­la­rı da var. Yıl­lar­ca AK­P’­nin tah­ri­ba­tı­na se­yir­ci ka­lan, hü­kü­me­ti eleş­tir­mek adı­na en kü­çük bir açık­la­ma yap­mak­tan ka­çı­nan TOBB, AK­P’­li bir hü­kü­met ça­ba­sı için­de. Bu ça­lış­ma­la­rı da “sa­ra­y”­dan al­dık­la­rı işa­ret doğ­rul­tu­sun­da yap­tık­la­rı ko­nu­şu­lu­yor.


İS­MET PA­ŞA BÖY­LE YAP­TI
1961 yı­lın­da se­çim­ler ya­pıl­mış an­cak hiç­bir si­ya­si par­ti hü­kü­met ku­ra­bi­le­cek mil­let­ve­ki­li ço­ğun­lu­ğu­nu el­de ede­me­miş­ti. So­nun­da, CHP ile Ada­let Par­ti­si­’nin (AP) koa­lis­yon kur­ma­sı gün­de­me gel­di. An­cak her iki par­ti­de de koa­lis­yo­nu is­te­me­yen mil­let­ve­kil­le­ri, il baş­kan­la­rı, par­ti yö­ne­ti­ci­le­ri var­dı. Hü­kü­met kur­mak­la gö­rev­len­di­ri­len CHP Ge­nel Baş­ka­nı İs­met İnö­nü, müt­hiş bir ham­le yap­tı. AP Grup sa­lo­nu­na gir­di ve ora­da AP mil­let­ve­kil­le­ri­ne hi­ta­ben şun­la­rı söy­le­di:
“Sa­yın mil­let­ve­kil­le­ri, si­ya­si par­ti­ler ik­ti­dar ol­mak için ku­ru­lur. Par­ti­ler mu­ha­le­fet­te kal­mak için ku­rul­maz. Ben si­zi ik­ti­dar yap­mak is­ti­yo­rum. Siz ‘ha­yı­r’ di­yor­su­nuz. Bu­nu an­la­mam müm­kün de­ğil­dir.”
Bu ko­nuş­ma AP mil­let­ve­kil­le­ri üze­rin­de hay­li et­ki­li ol­du. Mu­ha­le­fet­te ka­la­bi­le­cek par­ti, hü­kü­met or­ta­ğı olup ken­di­si­ni ik­ti­da­ra da ta­şı­dı.


“KIR­MI­ZI ÇİZ­Gİ­LE­R” DE­ME­DEN
Si­ya­set­te, ül­ke yö­ne­ti­min­de “kır­mı­zı çiz­gi­” söz­cük­le­ri sık­ça kul­la­nı­lır. Koa­lis­yon hü­kü­me­ti ku­rul­ma­sı mı gün­de­me gel­di, he­men bir si­ya­si par­ti yö­ne­ti­ci­si çı­kıp sö­ze “kır­mı­zı çiz­gi­le­ri­”n­den söz et­me­ye baş­lar­sa, o hü­kü­me­tin ku­rul­ma­sı baş­tan zo­ra gir­miş olur.
Ak­tif si­ya­si ha­ya­tın­da Ali Nai­li Er­dem, üç kez AP adı­na koa­lis­yon gö­rüş­me­le­ri­ne ka­tıl­dı, koa­lis­yon pro­to­kol­le­ri­ni im­za­la­dı. Er­dem, Su­at Hay­ri Ür­güp­lü hü­kü­me­tin­de Sa­na­yi Ba­ka­nı, 1973 yı­lın­da Na­im Ta­lu hü­kü­me­tin­de Ça­lış­ma Ba­ka­nı, Mil­li­yet­çi Cep­he hü­kü­me­tin­de de Mil­li Eği­tim Ba­ka­nı ola­rak gö­rev al­mış­tı. Ken­di­si­ne o dö­nem­de­ki koa­lis­yon gö­rüş­me­le­rin­de il­ke­nin ne ol­du­ğu­nu sor­dum. Şun­la­rı an­lat­tı:
“Bi­rin­ci il­ke­miz Tür­ki­ye hü­kü­met­siz kal­ma­ma­lı. Hü­kü­met ku­rul­ma­sın­da da il­ke­miz önem­li olan par­ti­nin men­fa­ati­ni mi ön pla­na çı­ka­ra­lım, yok­sa ül­ke­nin so­run­la­rı­nı mı çö­ze­lim. Ör­ne­ğin 1973 yı­lın­da te­rör­le mü­ca­de­le ön pla­na çı­ka­rıl­mış­tı. Ba­rı­şa, gü­ve­ne na­sıl bir an ön­ce ula­şa­bi­le­ce­ği­miz öne çık­mış­tı. Bü­tün gö­rüş­me­ler­de şu­nun al­tı­nı ıs­rar­la çiz­dik: Par­ti­ler mü­za­ke­re­ye kır­mı­zı çiz­gi­le­riy­le gel­me­me­li­dir. Kır­mı­zı çiz­gi­le­ri ön pla­na çı­ka­rıp koa­lis­yon­la­rın oluş­ma­sı­nı ön­le­mek ye­ri­ne, as­ga­ri müş­te­rek­ler­de ne­re­de bu­lu­şa­bi­li­ri­zi be­nim­se­dik.”

ŞİM­Dİ YA­PIL­MA­SI GE­RE­KEN
CHP, MHP, HDP 13 yıl­lık AKP hü­kü­me­ti dö­ne­mi­nin he­sa­bı­nı sor­ma­yı ger­çek­ten is­ti­yor­sa gö­rüş­me­ler­de “bi­zim kır­mı­zı çiz­gi­mi­z” de­me­den hü­kü­me­ti CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun li­der­li­ğin­de ku­ra­bil­me­li. Ak­si hal­de, ge­çen 13 yı­lın mem­nu­ni­yet­siz­lik­le­ri­nin de­va­mı­na ola­nak sağ­lan­mış olur. Her şey pro­to­ko­le da­hil edi­lir­se o pro­to­kol iş­le­mez ha­le ge­lir. Ül­ke hü­kü­met­siz ka­lır. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın is­te­di­ği gi­bi ül­ke se­çi­me gö­tü­rü­lür.
Koa­lis­yon hü­kü­me­ti­nin iş­le­me­ye­ce­ği­ni öne sü­ren­ler, seç­tik­le­ri po­li­ti­ka­cı­la­rın ül­ke­si­ni, mil­le­ti­ni se­ven, on­la­rın ya­ra­rı için ça­lı­şan li­ya­kat­li in­san­lar ol­du­ğun­dan emin­se­ler so­run yok. Ye­ter ki siz seç­tik­le­ri­ni­zin ka­rak­te­rin­den emin olun...