Bay­ram­dan çık­tı­ğı­mız gün­den son­ra­ki bu­gün­de Kıb­rıs Ba­rış Ha­re­kâ­tı­’nın 41. yıl­dö­nü­mü­nü kut­lu­yo­ruz. Ku­zey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti­’nin ku­rul­ma­sıy­la ge­li­şen olay­lar bu­gün çö­züm ça­ba­la­rıy­la sı­cak­lı­ğı­nı ko­ru­mak­ta­dır. Hal­kın iki­ye ay­rı­la­rak Türk­le­re yö­ne­lik kı­yım ve yı­kım sal­dı­rı­la­rı­nın sı­nır ta­nı­ma­dı­ğı bir or­tam­dan Ba­rış Ha­re­kâ­tı­’y­la çı­kıl­mış, soy­daş­la­rı­mız gü­ven­lik ve esen­li­ğe ka­vuş­muş­lar­dır. Tür­ki­ye­’yi in­san­lık ka­tın­da bir kez da­ha yü­cel­ten bu bü­yük ka­za­nı­mı sağ­la­yan­la­rı en iyi duy­gu­lar­la anı­yo­ruz Din ve vic­dan öz­gür­lü­ğü­nün en güç­lü gü­ven­ce­si olan lâ­ik­li­ğe ve bu il­ke­yi cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin de­ğiş­ti­ril­me­si öne­ri­le­mez ni­te­li­ği ola­rak ya­şa­ma ge­çi­ren­le­re yö­ne­lik “din­siz­li­k” sal­dı­rı­sı, kök­ten­din­ci­le­rin çir­kin ya­lan­la­rın­dan ve bil­gi­siz­lik ürü­nü sal­dı­rı­la­rın­dan bi­ri­dir. Lâ­ik­lik, top­lum­sal ba­rı­şın ön­de ge­len öğe­si­dir.
İn­sa­nın ken­di­siy­le, çev­re­siy­le ve gö­rüş­le­riy­le dü­şün­ce­le­ri­ne ka­tıl­ma­sa bi­le tar­tış­tı­ğı kim­se­ler­le ba­rı­şık ol­ma­sı çağ­daş ni­te­li­ğin ge­re­ği­dir. Top­lum­sal ba­rış­la ulu­sal da­ya­nış­ma, var­lı­ğı sür­dür­me­nin en te­mel ko­şu­lu­dur. Bu­nu an­la­ma­yan ya da an­la­mak is­te­me­yen ki­mi si­ya­set­çi­le­rin ki­şi­lik bo­zuk­lu­ğun­dan kay­nak­la­nan dil bo­zuk­luk­la­rı ve dav­ra­nış il­kel­lik­le­riy­le kav­ga­yı ge­çer­li bir yön­tem say­ma­la­rı gü­nü­mü­zün so­run­la­rın­dan bi­ri­dir.
Ki­mi çe­liş­ki­ler ve ay­kı­rı­lık­lar­la iz­le­mek­ten üzün­tü duy­du­ğu­muz si­ya­sal kar­ga­şa or­ta­mın­da ya­rın­la­rı dü­şü­ne­rek yo­lu­mu­zu ve yön­te­mi­mi­zi iyi be­lir­le­me­miz için ço­cuk­lar­dan baş­la­ya­rak ai­le ve okul eği­tim-öğ­re­ni­mi­ne özen gös­ter­mek zo­run­da­yız. Ya­rın­la­rı ge­le­cek ku­şak­la­ra borç­lu­yuz. Ba­rış, ba­şa­rı­nın gü­cü­dür.