Washington'dan yapılan açıklamada, ABD ve Rusya'nın Suriye'de ateşkesin, yoğun çatışmaların yaşandığı Halep'i de kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda anlaştığı belirtildi. Dün gece haber ajanslarının 'son dakika' olarak duyurduğu haber, aslında dünya genelinde politik kararların giderek daha absürd bir hal aldığını gösteriyor.


Suriye'ye ABD yaklaşık 11 bin, Rusya ise yaklaşık 6 bin kilometre mesafede bulunuyor. Yani her iki ülkenin de Suriye'ye sınırı bulunmuyor. Birleşmiş Milletler ya da NATO kararı dahlinde olmadan, her iki ülkenin de komşusu olmayan ve karşılıklı savaş halinde olmadıkları bir ülke adına ateşkes kararı alması, aslında normal ve uygun bir karar değil. Hem ABD hem de Rusya kağıt üzerinde Suriye'deki iç savaşa ve IŞİD'e karşı verilen savaşa askerleriyle destek verir konumda değiller. Rusya, Suriye'nin terör örgütü IŞİD ile çatışmasına genellikle havadan destek verdiğini, ABD ise bölgeye sadece eğitim amaçlı asker gönderdiğini belirtiyor.



ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'dan Suriye rejiminin ateşkese bağlı kalması yönünde çaba göstermesinin beklendiği bildirildi. İki ülkenin ateşkesin denetlenmesi için de daha fazla girişimde bulunması bekleniyor.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Almanya ve Fransa, Suriye için barış görüşmelerinin devam edebilmesinin koşulunun Halep'te de ateşkes sağlanması olduğunu açıklamıştı. Suriye'de şubat ayında yürürlüğe giren ateşkese karşın Halep'te haftalardır yoğun çatışmalar yaşanıyordu. İnsan hakları kuruluşlarının verdiği bilgiye göre son günlerde kentte 280 kadar kişi hayatını kaybetti.

Foto: Reuters Foto: Reuters


ÇATIŞMALAR YENİDEN ALEVLENDİ

Halep 2012’den bu yana bölünmüş durumda. Kentin doğusunu büyük ölçüde muhalif gruplar kontrol ederken, batısı hükümet güçlerinin denetiminde. Halep’in çevresinde ise durum farklı. Muhalifler kentin batısını kuşatma altında tutarken hükümete bağlı askerler kentin doğusuna doğru ilerliyor.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Suriye askeri yönetimi geçen hafta sonu ülkenin birçok bölgesinde ateş ilan etmiş ancak Halep’i bu uygulamanın dışında bırakmıştı. Bu ateşkes ilanının gece yarısı sona ermesinin ertesinde Suriye’nin birçok bölgesinde çatışmalar yeniden alevlendi.

Foto: Reuters Foto: Reuters


BERLİN'DE DÖRTLÜ BARIŞ TURU

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier duraksayan barış görüşmelerine ivme kazandırmak amacıyla harekete geçti. Steinmeier, Suriyeli muhalif lider Riyad Hicap, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile Berlin'de biraraya geldi.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Buluşmada Hicap ile de Mistura arasında son dönemde çıkan görüş ayrılığının giderilmesine çalışılacağı bekleniyor. Riyad Hicap Suriye'deki son saldırılardan Özel Temsilci de Mistura'yı sorumlu tutmuştu. Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry bu kapsamda rejim lideri Beşar Esad'ı uyararak, Şam'ın Berlin'deki barış görüşmelerini dikkate almasını talep etti.

Foto: Reuters Foto: Reuters


BM Güvenlik Konseyi'nin de Suriye'deki şiddet ortamını gündemine alması bekleniyor. Steinmeier, Suriye'de ateşkesin yeniden uygulanması için uluslararası anlaşma sağlanması çağrısında bulundu. Berlin'deki buluşmada "Halep'ten gelen korkunç görüntülerin nelerin risk altında olduğunu bize gösteriyor. Ya Uluslararası Topluluk Suriye için barış görüşmelerine yeniden ivme kazandırır ya da iç savaş ve şiddet ortamının tırmanmasına geri dönme riskini alırız" diye konuştu. Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault da Halep'te yaşananları "korkunç bir dram" olarak niteledi, Washington ve Moskova'ya da çağrıda bulunarak, Suriye'de şiddetin sona ermesi için görüş birliği sağlamalarını istedi.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe