Le Figaro Gazetesi ve birçok uluslararası yayın kuruluşu, sığınmacıların güzergahı olan "Balkan yolunun" kapatıldığını duyurdu.


Fotoğraflar: Reuters


28 AB ülkesi 5 Mart pazar günü geç saatlerde aldıkları ortak bir karar ile, sığınmacıların Türkiye'den gelip Yunanistan üzerinden AB ülkelerine geçmek için kullandıkları "Balkanlar" güzergahını resmen kapattıklarını duyurdular.

Balkanlar güzergahı kapatılma konusunda hazırlanan proje, Brüksel'de toplanacak olan AB ülke yöneticileri toplantısında kesinlik kazanacak.

Türkiye'den gelip Yunanistan'a biriken sığınmacılar için yardım sözü verilen proje bugün öğleden sonra ele alınacak

AB-TÜRKİYE ZİRVESİNİN SONUÇ BİLDİRGESİ BASINA SIZDI


Alman haber ajansı dpa'nın ulaştığı AB-Türkiye Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, sığınmacıların kullandığı Balkan güzergâhının tamamen kapatılacağı belirtiliyor. Sığınmacı akınını durdurmak için radikal önlemler almaya hazırlanan Avrupalılar, yasadışı geçişlere artık izin vermek istemiyor.

"YUNANİSTAN'DA KALMALILAR"


Alman televizyon kanalı ARD'de Pazar akşamı katıldığı bir programda Balkan güzergâhının kapatılmasını savunan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Yunanistan - Makedonya sınırında bekleyen sığınmacıların Yunanistan'da da iltica hakkını kullanabileceğini ifade etti. Yunanistan'da kişi başına Avusturya'dan daha az mülteci düştüğünü söyleyen Kurz, Yunanistan'ın ayrıca yakında Avrupa Birliği'nden yüklü bir yardım alacağını da dile getirdi.

"KARARLAR HAYATA GEÇİRİLMELİ"


Hafta sonu Bild am Sonntag gazetesine konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Türkiye ile yapılacak zirveye ilişkin olarak daha önce alınan AB kararlarının hayata geçirilmesini istediklerini söyledi.

"Bu güçlüklerin üstesinden ancak birlikte gelebiliriz" diyen Merkel, Türkiye'ye aktarılacak 3 milyar Euro'nun AB'nin dış sınırlarının korunması ve Yunanistan'a yardım amaçlı olduğunu ifade etti.

YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİ BEKLİYOR


AB, Avrupa'da iltica hakkı olmayan sığınmacıların Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye geri gönderilmesini planlıyor. Yunanistan-Makedonya sınırında 10 bin kişinin beklediği tahmin ediliyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bir sözcüsü sınırda bir insani krizin yaşandığını belirterek Avrupalı politikacılara çözüm bulunması için çağrıda bulundu. AB'nin Yunanistan'a da 700 milyon Euro yardım edeceği açıklanmıştı.