Ghani'nin imzaladığı anlaşma Gülbeddin Hikmetyar'ın komutasındaki Hizb-ül İslami'nin ülkede aktif politikaya katılmasının önünü açıyor.

Ancak anlaşmanın içerdiği birlik söylemine rağmen Hikmetyar imza töreninde bulunmadı ve anlaşma metnini başka bir yerde, tek başına imzaladığını gösteren video görüntüsünün yayınlanmasıyla yetindi.

Reuters'ın haberine göre; Hikmetyar mesajında, "Bu anlaşma ile ülkede hüküm süren krize son verileceğini umuyorum" dedi.

"Bütün taraflara, bu barış anlaşmasını desteklemeleri ve muhalefet partilerine barış sürecine katılarak hedeflerine barışçı yollarla ulaşmaya çaba göstermeleri için çağrı yapıyorum."

KÜRESEL TERÖRİST OLARAK GÖRÜLÜYOR


Hikmetyar, ülkesinde 1980'lerdeki Sovyet işgaline karşı direnişin ve 1990'larda süren iç savaşın en tartışmalı kişilerinden biri. Afganistan'da 15 yıldır görev yapan uluslararası askeri varlığın liderliğini yapan ABD, Hikmetyar'ı "küresel terörist" olarak niteliyor.

Hikmetyar, 1990'lı yıllarda Taliban örgütünün ülkede iktidarı ele geçirmesinden önce başbakanlık da yapmıştı. Hikmetyar Pakistan'a yakınlığıyla biliniyor.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Taliban'ın Batılı ülkelerin desteğini alan hükümete karşı sürdürdüğü mücadelede Hizb-ül İslami'nin rolü küçük kalıyor. Ancak hükümet bu anlaşmanın Taliban ve diğer silahlı gruplarla ileride bir barış anlaşmasına giden yolda atılmış bir adım olacağını umuyor.

İsyancı grupların en büyüğü olan Taliban ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri henüz hız kazanmış değil ancak her ki taraf da bu fikre yakın olduklarını söylüyor.

Pek çok Afgan vatandaşı gibi insan hakları grupları da Hikmetyar'ın geçmişteki insan hakları ihlallerinden dolayı yargı önüne çıkma ihtimalinin ortadan kalkmasına tepki gösteriyorlar.

Hikmetyar'ın örgütü, iç savaş sırasında sivil yerleşim yerlerine açtıkları roket ateşiyle binlerce sivili öldürmüş ve yaralanmıştı.