FMV Işık Üniversitesi Şile Kampüsü’nde geçtiğimiz yaz gerçekleştirilen InnoCampus programı, liseli girişimcilere ilham kaynağı oldu. Üniversite, liseli gençlerin inovatif fikirleriyle yarışacakları bir platform oluşturdu. Liselilere yönelik girişimcilik ve yaratıcılık kampı düzenlenmesinin ardından FMV Işık Okulları, 5 lisesinde ‘Işıklı Fikirler’ yarışmasının startı verildi. 2016-2017 ders yılında 10 iş fikri kendi arasında yarışacak. Yarışma sonucuna göre bu 10 iş fikrinden birkaçı hayata geçirilecek. Bu yolla Türkiye daha lise çağında fikirleriyle girişimci olabilecek gençlere kavuşacak.

ÖZGÜVENli GENÇLER LAZIM


FMV Işık Üniversitesi Inovasyon ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Beba, Türkiye’de girişimci ruhu geliştirmek için önemli projelere imza atıyor. “Ağaç yaş iken eğilir “ diyen Prof. Beba, SÖZCÜ’ye hedeflerini anlattı. Prof. Beba “Hayal güçleri yüksek, inovasyona açık, sadece tüketim değil ama üretime yönelik iş fikirleri olan gençlik yetiştirmek için girişimciliğin çok küçük yaşlara indirgenmesinin şart olduğu görüşündeyiz. Serbest ekonomi kuralları ile gelişen ve demokrasiyi içine sindirmiş gelişmiş ülkelerde yolun burada yani ilkokul ve öncesinde başladığını biliyoruz. Tekerleği yeniden keşfetmek yerine doğru örnekleri model alıp yolumuza devam etmek zorundayız.” ifadesini kullandı.

Prof. Beba, “Hayal gücünü olabildiğince zorlamak gerek. Bu da aileden başlar, anaokulu ile devam eder. Biz Genç Başarı Vakfı ile birlikte ‘Işıklı Fikirler’ adlı bir yarışma programı başlattık. Işık Liseleri içinde bu aktivite ile üniversite öncesi gençlerimizin hayallerini gerçeğe dönüştürecekleri bir platform oluşturduk. Liselerden sonra ortaokul, ardından ilkokul ve anaokullarına gitmeyi hedefledik. Anaokullarında küçük yaşta ticari icatı öğreteceğiz. Bunun adı da TİCAT olacak. Innovasyonu anaokullarına götüreceğiz. Dünya vatandaşı olmak için bunları yapmalıyız. Teknolojide dünya standartlarını yakalamalı ve önüne geçmeliyiz. İleride belki çip takacaklar bize dünya vatandaşlığı için” dedi.

Liselileri girişimci yapacak programın temelleri geçtiğimiz yaz atılmıştı. Başta üniversite öğrencileri olmak üzere girişimci gençlere ortak çalışma ve öğrenme alanı, interaktif eğitimler, mentorluk ve FabLab (YapLab) atölyeleri sunan InnoCampus bir ay boyunca Şile’de genç girişimcileri biraraya getirmişti.

isik

KOSGEB UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün onayı ile kurulan Feyziye Mektepleri’nin bir parçası olan Işık Üniversitesi, dünyadaki yeni 5 boyutlu eğitim sisteminin Türkiye’deki öncüsü. Işık Üniversitesi, girişimcilere KOSGEB kredisini içeren bir dersi uygulamaya başladı. İlk etapta 24 kişiyle başlaması planlanan derse gelen yoğun talep nedeniyle eğitim kontenjanı 48 kişiye yükseltildi. Işık Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Beba önderliğinde başlanan ve KOSGEB tarafından desteklenen proje kapsamında; 2016-2017 eğitim yılında MAN 465 (İnovasyon ve Girişimcilik) dersi uygulamalı olarak veriliyor. Bu dersi başarılı olarak tamamlayan öğrenciler başka hiç bir ek eğitim almaya ihtiyaç duymadan KOSGEB tarafından verilen 50.000 TL geri ödemesiz, 100.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 150.000 TL girişimcilik kredisine başvurmaya hak kazanacaklar. Bu havuz dersi Işık Üniversitesi’nin tüm fakültelerine ve tüm bölümlerine açık olacak.