Tarih Vakfı yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Birinci Dünya Savaşı’na Katılan Ülkelerden Mesaj Var ” çalışmasının ikincisi olan “Gençler Cihan Harbi’ni Farklı Perspektiflerden Tartışıyor ve Yazıyor” projesinin final günü, 29 Mayıs 2016 Pazar günü dokuz özel okulun katılımıyla tamamlandı.

tarih-vakfi_ielev_1 İELEV öğrencileri “Cephe Gerisinde Hayat: Çocuklar” sunumunu gerçekleştirdiler.


2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılında Tarih Vakfı'nın yürütücülüğünde başlayan ve 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılında, İstanbul’da hizmet veren dokuz özel okul ile yürütülen Birinci Dünya Savaşı'na Katılan Ülkelerden Mesaj Var II projesi, 29 Mayıs 2016 Pazar günü saat 14.30’te Terakki Vakfı Kültür Merkezi’nde yapılan sunum ve tartışmayla sona erdi.

Proje kapsamında öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’nın 7. sınıf Sosyal Bilgiler ve 8. sınıf T.C. İnkılâp Tarihi Atatürkçülük ders kitabı ile çalışma kitabında yer alan Birinci Dünya Savaşı konusunu eleştirel biçimde inceledi, çözümledi ve ulaştıkları sonuçları tartıştı. Bunun ardından, ders kitaplarında eksikliği hissedilen konular arasından seçtikleri temalar çerçevesinde araştırma yapan kaynak ve kanıtlar toplayan öğrenciler bunlara dayanarak eleştirel okuma ve yazma deneyimleri yaşadı. 72 öğrenci, 32 öğretmen ve 3 danışman atölyelerle kolektif bir çalışma gerçekleştirdi.

Projeye Katılan Okullar:

İELEV Eğitim Kurumları, Terakki Vakfı Okulları (Levent ve Tepeören Yerleşkeleri), Ulus Özel Musevi Ortaokulu ve Lisesi, Özel ALKEV Ortaokulu , Özel ALEV Ortaokulu ve Lisesi, Özel Sezin Ortaokulu ve Lisesi, FMV Özel Işık Ispartakule Ortaokulu, Özel ENKA Ortaokulu, VKV Özel Koç Lisesi

İELEV ÖĞRENCİLERİ'NDEN “CEPHE GERİSİNDE HAYAT: ÇOCUKLAR”

İELEV Eğitim Kurumları adına projede görev alan 7., 8. ve 9. Sınıf öğrencileri, çocukların doğrudan ve dolaylı olarak I. Dünya Savaşı’na nasıl dâhil edildiğini ve bu durumun onlarda yarattığı yıkımı ele aldı. Projenin atölyelerinde aldıkları eğitimlerin sonucunda hazırladıkları kanıtlara dayalı bir metin ve eleştirel kompozisyonlarını dinleyicilerle paylaştı. “Cephe Gerisinde Hayat: Çocuklar” temasıyla sunumlarını gerçekleştiren İELEV’li öğrenciler, savaşan devletlerin çocukların hayatlarını nasıl etkilediklerini araştırarak savaşta çocukların maruz kaldığı şartları “Çocuk Hakları, Savaş Hukuku ve Savaş Ahlakı” çerçevesinde inceledi.

Proje finalinde, genç tarihçilerin sunumunun ardından, Prof. Dr. Yücel Kabapınar, Doç. Dr. Meltem Toksöz,  Yard. Doç. Dr. Erol Köroğlu ve Ayşe Hür’ ün katılımıyla gençlerin sunumlarının değerlendirildiği “Kapanış Paneli” gerçekleşti.

Projenin 2016-2017 Eğitim Yılında Anadolu ve Trakya’daki diğer okullarda da yapılması ve daha geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor.