Ayla ÖZDEMİR / ayla@sozcu.com.tr

Konya'daki bir okulda kız öğrencilere "ferace" giydirilmesine tepki gösteren Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-iş) MEB'e bir yazı yazarak soruşturma başlatılmasını istedi. MEB'den gelen cevabi yazıda ise Konya'daki bu olayın soruşturulmasının Kahramanmaraş Valiliği'ne havale edildiği belirtildi.

 

MEB, Konya'daki bir okulda öğrencilere 'ferace' giydirilmesine yönelik soruşturmayı Kahramanmaraş Valiliği'ne havale etti. Eğitim-iş duruma tepki gösterdi.


Konya İli Meram İlçesi Gödene TOKİ bağımsız ortaokulu bünyesinde açılan imam hatip ortaokulunda kız öğrencilere ferace giydirilmesi üzerine veliler okul yönetimine tepki göstermişti. Eğitim-iş, Anayasada ve Milli Eğitim Temel Kanununda ifadesini bulan Laiklik anlayışı birlikte değerlendirildiğinde öğrencilere dini kıyafetler giydirilmesinin suç olacağını işaret ederek okul yöneticileri başta olmak üzere tüm sorumlular için soruşturma ve inceleme başlatılmasını istemişti.

Konuya yönelik taleplerini bir yazıyla ileten Eğitim-iş' e MEB'den gelen cevabi yazıda yazının gereği yapılmak üzere Konya Valiliği yerine; Kahramanmaraş Valiliği’ne bildirildiği belirtildi.

Eğitim-iş, "Bu, bir kafa karışıklığı yaratmak değilse; en hafif ifadeyle yazışma usulünde ciddiyetsizlik belirtisidir" diyerek duruma tepki gösterdi.

Eğitim-iş'ten konuya yönelik yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"KONUNUN, SEHVEN YAPILAN BİR HATA OLMADIĞINI GÖSTERİYOR"

" 28.12.2015 tarih, 400/410/1375 sayılı yazımızla Konya İli Meram İlçesi Gödene TOKİ bağımsız ortaokulu bünyesinde açılan imam hatip ortaokulunda kız öğrencilere baştan ayağa tüm vücudu örten “ferace" adı altında bir giysi giydirildiği, buna karşı çıkan velilere de okul yönetimince tepki gösterildiğinin öğrenilmesi üzerine MEB’e durumu açıklar bir yazı yazmış; ilgili okul yöneticileri hakkında soruşturma yapılmasını istemiştik.

Ne var ki konuya ilişkin MEB Rehberlik ve Denetim Kurulu Başkanlığı’ndan gelen cevabi yazıda, gereğinin yapılması için gönderdiğimiz yazının Konya Valiliği yerine; Kahramanmaraş Valiliği’ne bir yazı ile bildirildiği belirtilmektedir.

Bu, bir kafa karışıklığı yaratmak değilse; en hafif ifadeyle yazışma usulünde ciddiyetsizlik belirtisidir. Bakanlığın yüzlerce yazılı talebimize sessiz kaldığına, hatta 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında sorularımızı cevapsız bıraktığına tanık olmuştuk. Ancak yaşanan bu örnek, Bakanlığın yazışma usul ve adabını yeterince önemsemeyip ciddiye almadığını ve konunun sehven yapılan bir hata olmadığını düşündürmektedir. Bakalım Bakanlık yetkilileri bu fahiş hataya ne diyecekler, gerçekten çok merak ediyoruz."

İŞTE MEB'DEN GÖNDERİLEN YAZI: 

MEB, Konya'daki bir  olayın soruşturulmasını Kahramanmaraş Valiliği'ne havale etti. Eğitim-iş duruma tepki gösterdi.