Dünya Bankası başta olmak üzere, pek çok resmi ve özel kuruluşa 30 yıldan bu yana inovasyonun ticarileşmesi konusunda danışmanlık yapan İngiliz Bob Hodgson, ODTÜ’lülere “Bilgi Ekonomisinin Teşviki” konulu bir konferans verdi. Aynı zamanda İngiltere’de faaliyet gösteren Zernike şirketinin Genel Müdürü olan Hodgson, bilişim odaklı kuluçka merkezleri yönetiyor ve bilgi odaklı şirketlere girişim sermayesi sağlıyor.

ODTÜ'de konuşan İnovasyon Gurusu Bob Hodgson, üniversitelerin teknolojiyi ticarileştirmesinin önemli olduğunu vurguladı.


ODTÜ, 60. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen Davetli Konuşmalar Dizisi ile başta Dünya Bankası olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinde resmi ve özel kuruluşlara danışmanlık veren inovasyon gurusu Bob Hodgson’u ağırladı. Hodgson, ODTÜ’lülere “Bilgi Ekonomisinin Teşviki”ni anlattı.

60’tan fazla ülkede özellikle inovasyon ve teknolojinin ticarileşmesi konularında çalışmalar yürüten Hodgson, aynı zamanda merkezi İngiltere’de bulunan bilişim odaklı kuluçka merkezleri yöneten ve bilgi odaklı şirketlere girişim sermayesi sağlayan Zernike şirketinin de Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

"İNOVASYONUN EN ÖNEMLİ ENGELİ TOPLUMSAL KÜLTÜR"

11 Nisan 2016 tarihinde ODTÜ Kültür Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu’nda ODTÜ’lüler ile bir araya gelen Bob Hodgson, katılımcılara uluslararası örneklerle “Bilgi Ekonomisinin Teşviki” konusunu anlattı. 30 yıla yakın danışmanlık deneyimi ile elde ettiği bilgileri ODTÜ’lüler ile paylaşan Hodgson, inovasyon konusunda ülke ve şirketlerin önüne geçen en önemli engelin “toplumsal kültür” olduğunu belirtti. Bilgi Ekonomisi Endeksine göre Türkiye’nin altlarda yer almasına rağmen umut vaat ettiğini söyleyen Bob Hodgson, teknoparkların sadece bulundukları kampüslerle sınırlı kalmamasını ve hem devlet hem de diğer üniversiteler ile işbirliğine gitmesinin önemli olduğuna değindi.

İngiltere ve ABD’den çeşitli üniversite ve teknoparkların girişimcilik çalışmalarına değinen Bob Hodgson, kültür farklılıklarının tenokentlerin yapılanma ve iş yapış biçimlerinden kaynaklandığını belirtti. Farklı ülkelerdeki teknokentlerde bir ortak çalışma kültürü doluşturulması gerektiğini anlatan Hodgson, bu konuda Singapur’un tüm dünyanın incelemesi gereken bir ülke olduğunu ifade etti.

"TEKNOPARKLAR İŞ ODAKLI OLMALI" 

Üniversitelerin teknolojiyi ticarileştirmesinin önemli olduğunu ve ABD’li üniversitelerin bu konuda oldukça iyi uygulamalar gerçekleştirdiğini vurgulayan Zernike Genel Müdürü Hodgson, bugün pek çok üniversitede görülen “üniversite ile şirket işbirliği” tarzının, “şirket ile şirket işbirliği” tarzına dönüşmesi gerektiğini ve üniversitelerin çalışmalarını ticarileştirerek bir şirket gibi düşünmesinin önemini belirtti.

Avrupa’da, ODTÜ TEKNOKENT’ten yapı ve faaliyet gösteren şirket sayısı itibariyle daha büyük bir teknokente rastlamadığını belirten Bob Hodgson, “Ancak büyüklük yanında finansal sürdürülebilirlik önemli. Fonlardan alınacak destekleri değerlendirmek önemli. Sadece bağlı bulunduğunuz üniversiteyi ve teknoparkı değil, gelişmek için diğer üniversiteler ve devlet kurumları dahil tüm Ankara’yı düşünmek gerekir. Vizyonu ve bilgiyi paylaşmak çok önemli. Teknoparklar iş odaklı olmalı. Sadece kaynak odaklı çalışmamaları lazım. Başka teknoparklar ile işbirliği yapılarak yeni fırsatlar yakalanabilir” şeklinde konuştu.

İnovasyon danışmanı Hodgson, aralarında Uruguay, Arjantin, Mısır, İtalya, Kore, Hindistan ve ABD olmak üzere pek çok ülkede inovasyon politikaları ve teknolojinin ticarileşmesi üzerine konferanslar veriyor.