ODTÜ, 60. kuruluş yıl dönümünü mezun dernekleri, akademik dünyanın önde gelenleri ve özel davetlilerin katılımıyla gerçekleştirdiği etkinlikle kutladı. Etkinlikte kısa bir konuşma yapan ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, “ODTÜ’nün ilk kurulduğu yılda 40 öğrencisi varmış, bu seneki mezunlarımızı da düşünürsek 130.000 mezun vermiş olacağız. ODTÜ mezunlarının yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde başarılara imza attıklarını görüyoruz. Mezunlarımızın başarıları bizim en büyük gurur kaynağımız” dedi.

odtu_5

ODTÜ’nün kuruluşunun kutlandığı ODTÜ Günü; ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi (KKM)’nde düzenlenen bir törenle kutlandı.

"ODTÜ, ULUSLARARASI ALANDA DA BAŞARILI BİR ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ"

Etkinliğin açılışı konuşmasını yapan ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, her sene düzenli olarak kutlanan “ODTÜ Günü” etkinliğinde mezunlar ve akademik dünyayla bir araya gelmenin mutluluğunu duyduklarını belirterek, “Mezunlarımızın yalnızca Türkiye’de değil, Londra’da, Paris’te, Washington’da ve dünyanın birçok merkezinde ‘İyi ki ODTÜ’lüyüm’, ‘İyi ki varsın ODTÜ’ temasıyla 60. kuruluş yıl dönümümüzü kutladıklarını biliyoruz. ODTÜ olarak bizim de en büyük gurur kaynağımız, mezunlarımızın yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesinde başarılı işlere imza atmalarıdır” dedi.

Mezunların yanı sıra, ODTÜ’nün bilimselliğe katkısı ile birlikte uluslararası alanda da başarılı bir araştırma üniversitesi olarak kendini kabul ettirdiğine değinen Acar, “Üniversite ve sanayi iş birliğine inanan bir üniversite olarak, araştırmalarımıza bu yönde hız verdik. İlk yıllarımızda lisans ağırlıklı bir eğitim verirken, bugün öğrencilerimizin dörtte biri lisansüstü öğrencisi. TÜBİTAK ve diğer ulusal kaynaklardan desteklenen 300 projemiz için 200 milyon TL destek aldık. Ayrıca, Horizon 2020 kaynaklarından ve diğer uluslararası fonlardan desteklenen ve toplam bütçesi yaklaşık 140 milyon Avro olan 57 bilimsel araştırma projesi devam etmektedir. ODTÜ, bugün yurt içi ve yurt dışı bilimsel araştırma fonlarından en büyük paya sahip üniversitedir. Bilimsel anlamdaki bu başarılarımızla birlikte, dünyadaki gelişmeleri takip ederek her zaman toplumumuza katkı sağlıyoruz. Bugün, elektronikten kimyaya, inşaattan savunmaya, eğitimden bankacılığa kadar birçok alanda öncü kuruluşların gelişmesine katkı sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“BİLİMİN IŞIĞINDA HEZARFEN AHMET EFENDİ" HEYKELİ ODTÜ’YE ARMAĞAN EDİLDİ"

Ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’un eseri olan “Bilimin Işığında Hezarfen Ahmet Efendi Heykeli”, ODTÜ günü kapsamında düzenlenen törenle ODTÜ kampusundaki yerini aldı. Mehmet Aksoy’un ODTÜ’ye armağan ettiği heykel, karanlığa karşı bilimin ve teknolojinin ışığında kanatlanan Hezarfen Ahmet Çelebi’yi temsil ediyor. Heykelle, ODTÜ’nün daima bilimsellik ve teknolojiyle ilerleyeceğine vurgu yapılıyor.

ODTÜ ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ PROF. DR. AYHAN ULUBELEN'E

Yıl dönümü etkinliği kapsamında, ODTÜ Senatosu kararıyla “üstün hizmet” ve “takdir ödülleri” de verildi. Bu kapsamda, Prof. Dr. Korkut Boratav’a; tarımsal yapıların iktisadi ve toplumsal dönüşümü, gelir bölüşümü ve Doğu Avrupa ülkelerindeki planlı ekonomik sistemin evrimi üzerinde yoğunlaşan çalışmaları; iktisat teorisi ve politikası alanına özgün katkıları, bu alanlardaki uygulamalı araştırmaları ve yol gösterici eleştirel analizleri; iktisat dışındaki sosyal bilim disiplinlerini de etkileyen katkıları; genç nesillere örnek oluşturan çalışkanlığı ve üretkenliği nedeniyle; Prof. Dr. Ayhan Ulubelen’e; ülkemizde doğal ürünler kimyasının öncülerinden olarak spektroskopik yöntemlerin ve özellikle NMR’ın doğal ürünlerin yapı tayininde kullanımındaki önderliği; alanının ülkemizde gelişmesini sürdüren uzman ve bilim insanlarını yetiştirmesi; bitkilerden izole ettiği yüzlerce yeni maddeyi uluslararası dergilerde yayımlayarak bilime yaptığı önemli katkılar; toplumsal ve çevresel sorunlara duyarlı gençlere ve bilim insanlarına örnek olması nedeniyle “ODTÜ Üstün Hizmet Ödülü” verildi.

ODTÜ Takdir Ödülü’ne ise; Mehmet Ali Acartürk, Prof. Dr. Sevda Bekman ve Ayşegül İldeniz; eğitim ve teknoloji alanlarındaki çalışmalarından ötürü layık görüldüler.