Uluslararası piyasalarda spot altının onsu, ABD Merkez Bankası Fed'in başkanı Janet Yellen'in konuşmasının ardından düşüşe geçti. Yellen konuşmasında Fed'in Aralık ayındaki toplantısında faiz artırımına gidebileceğine dair güçlü sinyaller verdi. Bunun üzerinde dolar paritesi güçlenirken, altının ons fiyatı 1204 dolara kadar gerileyerek 5,5 ayın en düşük seviyesine indi. İç piyasalarda 24 ayar altının gram fiyatı 132 TL'ye, çeyrek altın ise 217 TL'ye satılıyor.

İLGİLİ HABERDolar 3.40'ı geçtiDolar 3.40'ı geçti

FAİZ ARTIRIMI İLE SPOT ALTIN DAHA DA DÜŞER


Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarındaki son durumu sozcu.com.tr'ye değerlendirdi. Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşmasında Aralık ayında faiz artırımı sinyali vermesi üzerine spot altının düşüş seyrine girdiğini belirtti. Yıldırımtürk, "Altın güçlü durmaya çalışıyor. Trump kazanmış olmasına rağmen ABD'de faiz artırımı ihtimali arttı. Yellen'in konuşması ile Fed'in 25 baz puan artıracağı sinyali veriyor." diyerek faiz artırımı ile uluslararası piyasada altının daha da düşeceğini ifade etti.

GÖZLER ARALIK AYINDAKİ TOPLANTIDA


Yıldırımtürk "ilk etapta 1150 doları görebiliriz. Aralık ayındaki toplandıda 2017 yılı için faiz artırımları sinyali gelirse altın düşenbilir. Gelmezse altın biraz yükselebilir ama büyük bir toparlanma beklemiyoruz. Aralık'ta Fed sürpriz yapıp faiz artırımı yapmadığı takdirde ise altın 1250 doları görebilir." dedi.

İLGİLİ HABERSon dakika EKK toplanıyorSon dakika EKK toplanıyor

ABD FAİZ ARTIRIRSA ALTIN İÇERİDE DE ETKİLENİR


İç piyasaların dolar endeksinin yükselişinden çok etkilendiğini ifade eden Yıldırımtürk, dolar/TL yükseldiği ve altının ons fiyatının düştüğü için yurtiçi piyasalarda altının yatay seyrettiğini ve 24 ayar gram altının bir süre daha 131 - 132 TL seviyelerinde olmasını beklediğini belirtti. Yıldırımtürk "ABD faiz artırımı gerçekleşirse 24 ayar gram altın 125 TL'ye kadar düşebilir. Faiz artırımı gerçekleşmezsse ise 134 TL'ye kadar yükselmesini bekliyoruz" dedi.

ALTIN İÇİN KRİTİK TARİH 20 OCAK 2017


Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise altında trend dönüşümü için 20 Ocak 2017 sonrası izlenmesi gerektiğini söyledi. Enver altın fiyatlarındaki son durumu şöyle değerlendirdi:

Ons altın fiyatında son dönemde görünüm negatif ve mevcut fiyatlamalar kısa dönemde bu negatif yönde piyasa eğiliminin süreceğine işaret ediyor. Donald Trump’ın ABD Başkanı olması sonrasında, yükselişe geçen USD ve küresel tahvil faizleri, şu anda altın ve diğer alternatif enstrümanların geri planda kalmasına sebebiyet vermektedir.

FAİZ ARTIRIM İHİTMALİ ALTINI BASKILAMAYA DEVAM EDECEK


Yellen açıklamaları sonrasında Fed opsiyon fiyatlamasının Aralık için %98 faiz artırım ihtimaline işaret etmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde %2,20 – 2,50 koridorundaki hareket eğiliminin devam etmesiyle birlikte, USD’de de güçlü fiyatlama beklemekteyiz. Bu durum altın fiyatlarını kısa dönemde baskı altında tutmaya devam edecektir. Bu eğilimin dönüşüme uğrayabileceği tarih ise 14 Aralık’tan ziyade 20 Ocak 2017 olarak görünmektedir. Bu tarih, Trump’ın ABD Başkanlık koltuğuna oturacağı tarih. Trump’ın özellikle korumacı dış ticaret önlemleriyle beraber küresel ticaret hacmini tehdit eder bir boyutta olması; öte yandan diğer büyüme politikalarının da aynı anda devreye sokulması USD ve altının aynı anda ralli yaptığı bir periyoda girilmesine neden olabilir. Buna Avrupa’da 2017 yılındaki seçim ve referandumlar öncesinde popülist ve anti-statükocu adayların ön plana çıkmasının artıracağı güvenli varlık ihtiyacının da eklenmesini, altında daha uzun dönemde potansiyel oluşturacak etmenler arasında gösterebiliriz.

FİZİKİ TALEPTE AZALMA BELİRTİSİ


Altında opsiyon sözleşmelerinin durumu 1250 USD ve 1200 USD seviyelerini kırılma noktası olarak vermektedirler. Call (alım) opsiyonları 1250 USD üzerinde ağırlık kazanırken, 1200 USD altında da put (satım) opsiyonlarının artış gösterdiğini görüyoruz. Put opsiyonları yoğun olarak 1180, 1155 ve 1150 USD seviyelerinde. Altın ETF varlıklarında da kısa dönemde oluşan düşüş trendi, fiziki talebin azalma eğilimini teyit ediyor.

1150 DOLAR YENİ KIRILMA FİYATI


Bu kapsamda altında kısa dönem için düşüşün devam edeceğini, ancak bu düşüşün sonlarına yaklaşıldığını belirtmek isteriz. Altında yeni bir kırılım fiyatı 1150 USD ve aşağısına kadar elbette götürebilecektir, ancak bunun için Trump’ın son derece uysal davranması, Avrupa seçimlerinden de statükonun devamı yönünde sonuçlar çıkması gerekmektedir. Özellikle ikincisinin ihtimalini az olarak görüyoruz. Bunlar gerçekleşse bile; Brexit’in uluslararası etkilerine yönelik endişeler bir başka risk unsuru olacaktır.

TOPARLANMADA İSE 1250 DOLAR KRİTİK


Bu noktada altın ons fiyatında olası toparlanmalarda 1325 USD fiyatının oluşabilecek yukarı yönlü trendde hedeflenebileceğini düşünüyoruz. Altında böylesi bir trend için 1240 – 1250 USD üzerinde kalıcılık sağlanması gerekmektedir.

YUKARI YÖNLÜ HAREKET BEKLENTİSİ


Gram altın fiyatında ise; USDTRY’nin ana yönünün yukarı olmasının yanı sıra; ons altın fiyatına yönelik projeksiyonlarımız yukarı yönlü hareket potansiyeli göstermektedir. USDTRY ve altın osn aynı anda yükseliyorsa, matematiksel olarak gram altın daha hızlı yukarı gidecektir. Bu kapsamda; 145 TL seviyesinin gram altında hedeflenebileceğini düşünüyoruz.