AYDIN DEMİR

Akdeniz çanağındaki ülkeler arasında yer alan Türkiye, turizm açısından zor günler yaşıyor. Irak ve Suriye’deki karışıklıklar ve Rusya ile başlayan uçak düşürme krizinin ardından 2015 yılını zararla kapatan turizm sektörü, tüm umudunu 2016 yılına bağlamıştı.

Ancak sektör, geçtiğimiz günlerde İstanbul Sultanahmet’te yaşanan canlı bomba saldırısının ardından kan ağlamaya başladı. Sektörde işçi çıkarmalar hız kazanırken, turizmciler krizden çıkmak için yerli turistleri kazanmaya yönelik hamleler başlattı.

REZERVASYON İPTALLERİ


Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin ardından bu ülkeden gelen turist sayısının neredeyse sıfır sayısına yaklaşması ile geçen yıl zor günler yaşanan turizm sektörü, turizmin kalbi sayılan Sultanahmet’teki canlı bomba saldırısı ile rezervasyon iptalleri ile zor günlere girdi.

Gazeteniz SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, yeni yıla umut bağladıklarını ancak, büyükkentlerin yanı sıra Güneydoğu’da yaşanan son olayların ardından işlerin aniden durmasına dikkat çektiler.

İŞLER BIÇAK GİBİ KESİLDİ


Sekizi İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde 20 adet 5 yıldızlı otellerinin bulunduğunu dile getiren Kadıköy Holiday Inn Oteli Genel Müdürü Murat Peksomunlu, konu hakkında hiç de iç açıcı bilgiler vermedi.

Uluslararası şirketlerin 2016 yılında Türkiye’de yapmayı planladıkları şirket içi etkinlikleri iptal ettiklerini, bunun ise  sektöre büyük darbe vurduğunu ifade eden Peksomunlu, şöyle konuştu:

“Krizi aşmak için iç  piyasaya ağırlık verdik. Yüzde 30 oranında fiyat indirimi yaptık. Bu krizi iç turizm ile aşmayı planlıyoruz. Normalde bu mevsimde oteller dolu olurdu, ancak son Sultanahmet saldırısı işlerin aniden durmasına bıçak gibi kesilmesine neden oldu.”

OTELLER KAPANIR, İFLASLAR ARTAR


Sektörün çok zor bir dönemden geçtiğini, krizin devam etmesi halinde kapanan oteller ile iflasların sayısının artacağına dikkat çeken Prontotur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran şunları söyledi:

“Uzun yıllar en yoğun müşteri kitlemizi oluşturan Rusya ile krizin devam etmesi halinde bu ülkeden turist gelmeyecek. Bombalı saldırı da turizmin kalbine hançer vurdu diyebiliriz. Etkisi Ankara saldırısından daha büyük oldu. Rusya’ya alternatif pazarlar bulmak zorundayız. Sektörün durumu şu anda iyi olmamakla birlikte umutsuz olmamız da gerekmiyor. Bugünler de bir gün geçer, sektörün bu krizden güçlenerek çıkacağını söyleyebilirim.”

EN BÜYÜK ZARARI İŞÇİLER GÖRÜR


Şok iptaller yaşamamakla birlikte yeni rezervasyonlarda sıkıntı yaşadıklarını belirten Sultanahmet Ottoman Otel Genel Müdürü Serdar Balta ise, otellerinin turizmin kalbi olan, Sultanahmet’in merkezinde bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Terör saldırısının ardından bazı iptaller yaşadık. Ancak en çok sıkıntıyı yeni rezervasyonlarda yaşıyoruz. Bizim yerli yabancı diye müşteri ayrımımız yok. Ancak işlerin bozuk gitmesinden dolayı en büyük zararı işçiler görür. Personel çıkarmamız gündeme gelebilir. Temennimiz bu kriz ortamının devletimizin de desteği ile bir an önce sonlandırılması.”

200 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ


TURİZMDEKİ kayıpların ülke ekonomisini derinden etkilediğine dikkat çeken Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, işsizliğe dikkat çekerek, sektörde çalışan turizm elemanlarını da işsizlik korkusunun sardığını söyledi. Uyar, şu açıklamalarda bulundu:

“Özellikle Alanya bölgesinde orta ve alt gelirdeki Rus misafirlerin bizi tercih etmediğinde ciddi iflaslar olacaktır. Yönetim kurulumuzda iki arkadaşımız işsiz kaldı. İşsizler ordusu her gün büyüyor. Turizmde sigortalı olarak çalışan sayısı 900 binden 700 bine düştü.”

SEKTÖRÜN KAYBI 1 MİLYAR DOLAR


Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir, Sultanahmet saldırısından sonra turist sayısının yüzde 40 düşeceğini belirtti. Demir, “Turizm sektöründe yılın ilk yarısında 1 milyar dolara yakın ek kayıp bekleniyor” dedi.

TURİZMİN CENAZE NAMAZI KILINDI


Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu da, “Maalesef Sultanahmet’te bu yılki turizmin cenaze namazını kıldık. Umutsuz olmak istemiyoruz ama Rus turist sayısının 4.5 milyondan 500 binlere indiği bir dönemde, doğu turizminin sıfırlandığı bir dönemde yaşadığımız olay belimizi büktü” şeklinde konuştu.

ACİL BİR STRATEJİ PLANI ŞART


Kemer Turistik Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Gül ise konaklama sektörünün 2015’i ciddi zararla kapattığını belirterek, yurtdışında yapılan tanıtımlarda acil bir strateji planlaması ve bozulan imajı pozitif hale getirebilmek amacıyla çalışma yapılması gerektiğini söyledi.