Dolar/TL her gün yeni rekora koşuyor. Bu yükseliş kendi kendini besliyor. Dedikodu mekanizması çok yönlü çalışıyor. Hemen her cuma, yatırım yapılabilir notumuzun ayakta kaldığı son kredi kuruluşu FITCH'in not düşürecek söylentilerinin yanı sıra "dolar şuraya gidecek dememiş miydim?" diyenlerin sayısı hızla artıyor. En tehlikelisi de bu zaten. Nitekim bu yükselişte esas sebep Moody’s… Not düşer düşmez ertesi gün elinde ne var ne yoksa satıp Türkiye’den gitmelerini beklemiyordunuz herhalde! Halen yaşanan Türkiye'den çıkışlarda Moody's in etkisi var.

BU SAATTEN SONRA KİME NE ANLATACAKSINIZ


Türkiye dolarize olmuş bir ülke. Bunu değiştirmek için hiç bir şey yapılmıyor. Devlet kendi parasına güvenmeyip mega projeleri dolarla ihaleye çıkartıp, kullanım ücretini bile dolarla belirliyor! İzmit Osman Gazi Köprüsü geçişi  35 dolar+KDV, Yavuz Sultan Selim Köprüsü otomobiller için 3 dolar+KDV! Bu saatten sonra kime ne anlatacaksınız?


Tür­ki­ye'de doların de­vam­lı art­tı­ğı bir or­tam­da ağ­zı­nız­la kuş tut­sa­nız kim­se­ye eko­no­mi­nin iyi git­ti­ği­ne inan­dı ramaz­sı­nız. İnan­dı­ra­ma­yın­ca da kim­se­ye ya­tı­rım yap­tı­rıp, işe adam aldıramaz, pa­ra har­ca­ta­maz­sı­nız. Bakın; AKP, ik­ti­dar­da bu­lun­du­ğu ilk 11 yılda  TL'­yi de­ğer­li tu­ta­rak sa­nal bir re­fah ya­rat­tı. Ki­me sor­sa­nız “e­ko­no­mi iyi gidi­yo­r” di­yor­du. Ne­den? Dolar ucuzdu... Son üç yılda dolar tutulamamaya başladı, yükseldi, kriz söylentileri çoğaldı. Açık­ça­sı yıl­lar­dır su­ni ola­rak de­ğer­li tu­tu­lan TL sa­ye­sin­de, do­lar ba­zın­da ha­zır­la­nan mil­li ge­lir yük­sek, açık­lar dü­şük gö­rün­dü.Ger­çek­le­rin çir­kin­li­ği­ni mak­yaj­la­dı.

BİLMİYORUZ!


Son tahlilde, Altı ay sonra Türkiye hangi sistemle yönetilecek? Bilmiyoruz! Suriye'de El Bab ele geçirildikten sonra Menbiç de YPG’den temizlenecek mi?  Bu durumda ABD ile ters düşer miyiz? Savaşın batağına saplanır mıyız? Bilmiyoruz! Merkez Bankası müdahale edebilir mi? Onu biliyoruz, edemez, yeterli rezervi yok!

Para politikası ile yolun sonuna geldik. Bankaları bile tehdit edersen ülkeye kimse gelmez. Adam bankanın canına okuyor, bana ne yapmaz diye düşünür. Arap parası gelip yine kuru düşürebilir mi? O da zor. Adamlar borçlanıyor, şirketleri iflas ediyor. Dolar artıkça özel sektörün ve kamunun devasa döviz borçları bu ekonomiyi kökünden sallıyor. Bir umut bu borçları kapatmak için şirketlerin dolara saldırmaması. O da olursa, vay halimize...

İLGİLİ HABERDolar rekor kırdıDolar rekor kırdı