SAYİME BAŞÇI / SÖZCÜ

Yargıtay, Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Arabuluculuk Sempozyumu’ dün yapıldı. Sempozyumda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, iyi işleyen bir hukuk sisteminin toplumda güven duygusunu artıracağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Kişilere ve kurumlarda güven varsa, ekonomi daha iyi ve adil işler. Güvenin olmadığı bir ülkedeyse, ne yaparsanız yapın, büyüme de istikrar da kalıcı olmuyor” dedi.

 

TERAZİ ŞAŞMAMALI

Yargıdaki iş yükünün vatandaşın adalete erişimini zorlaştırdığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Öyle bir hukuk sistemimiz olmalı ki, herkes adaletinden emin olmalı. Adaletin terazisinden şüpheye düşmemeli. Eğer adaletin terazisi doğru tartar, adalet zamanında tecelli eder ve adaletin kılıcı doğru keserse, o zaman insanların devlete ve sisteme inancı kuvvetlenmiş olur. İşte o zaman, daha güçlü bir ülke, daha zengin bir millet olacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ise, Türk halkının artık ‘toplumsal barış’ istediğini vurguladı. Arabulucuk kurumunu da toplumsal barış açısından ele alan Feyzioğlu, arabuluculuğun yargıdaki iş yükünü azaltacak mucize çözüm olarak ele alınmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Feyzioğlu, arabuluculuk vasıtasıyla yargının özelleştirildiğine yönelik iddiaların gündeme geldiğini vurgulayarak, arabuluculuk sisteminin barolar aracılılığıyla kurulabileceğini söyledi.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de her yıl bir milyon dosyanın Yargıtay’a geldiği bir sistemde adaletin sağlıklı işlemesinin çok zor olduğunu ifade etti. Cirit, “Bizim ceza hukukunda arabuluculuk, uzlaştırma sistemimiz var ama uygulaması yok. Bunları işler hale getirdiğimizde Türk yargısı daha kaliteli bir yargı ve güven endeksine kavuşacaktır. Geçmişte yargıya güven yüzde 70 idi, şimdi yüzde 30’lara düştü” dedi.

MAHKEMELERİN YÜKÜ AĞIR

  • Türkiye’de bir hakim yılda ortalama 800 dosyaya bakıyor.
  • Avrupa ülkelerinde ise  bir hâkime yılda ortalama 200 dosya düşüyor.
  • Mahkemelere her sene 6 milyondan fazla dosya geliyor.
  • Bunların ancak üçte ikisi o sene karara bağlanıyor.
  • 2 milyon dosya bir sonraki yıla kalıyor.
  • İş davalarının mahkemeye gelişiyle karar verilmesi arasında geçen süre son 5 senede, 200 günden 450 güne çıktı.
  • Bazı mahkemeler duruşma tarihlerini 6 ay sonrasına bırakıyor.
  • Ticaret mahkemelerinde bir dava ortalama 231 gün, iş mahkemelerinde 417 gün, fikri ve sinai haklarda ise 377 gün sürüyor.