AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) metro yapımı ve atık toplamak için toplam 1 milyar 157 milyon 909 bin 884 lira borçlandı.

Özlem GÜVEMLİ

Metro inşaatı için belediye 1.1 milyar lira dış borç alacak.


İBB Meclisi’nin 18 Mart tarihli oturumunda ilk olarak İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme’ye (İSTAÇ) borçlanma yetkisi verildi. İSTAÇ, yurtiçi bankalar, katılım bankaları, kredi kuruluşları ve diğer kişi ve kuruluşlardan 64 milyon 884 bin lira borç alabilecek.

METROYU BORÇLA YAPACAKLAR

İkinci borçlanma ise 29 Eylül 2015’te ihalesi yapılan “Ataköy-İkitelli Metro Hattı İnşaatı ve Elektromekanik İşleri” için oldu. Konuyla ilgili hazırlanan raporda, Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü bünyesinde dış kredili olarak ihalesi yapılan metro projesinin gerçekleştirilebilmesi için 338 milyon 272 milyon 200 bir Euro yani yaklaşık 1 milyar 93 milyon 25 bin liralık dış borçlanmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Raporda, dış borç talebi Belediye Kanunu’na göre uygun bulunarak İBB Meclisi’ne havale edildi. Mecliste de rapor oy çokluğu ile kabul edildi. Böylece İBB dakikalar içinde toplam 1 milyar 157 milyon 909 bin lira borçlandı.

PARALAR SEÇİME GİTTİ

CHP’li Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, bütçenin ocak ayında yürürlüğe girdiğini belirterek 2.5 ayda neden borca ihtiyaç doğduğunu sordu. İSTAÇ’ın geliri en yüksek iştiraklerden olduğuna dikkat çeken Sağlam, “Bu şirket İstanbul’un bütün çöpünü topluyor. 2015 hasılatı 614 milyon lira. Şimdi de 64 milyon lira borç alacak. Nedeni geçirdiğimiz seçimler. Bütçeyi siyasi amaçlar için kullandılar” dedi.
CHP’li Meclis Üyesi Tarık Balyalı da metro yatırımının tamamının dış borçlanma ile yapılmasını doğru bulmadıklarını bildirdi.