Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi Venezuela, hem düşen petrol fiyatları, hem de kuraklık sonucu oluşan elektrik kesintileri ile en kötü ekonomik dönemlerinden birini yaşıyor. Kesintiler nedeniyle memurlara zorunlu olarak haftalık 5 gün tatil verildi.


EKONOMİ SERVİSİ / SOZCU.COM.TR

Foto: Shutter


Venezuela'da devam eden kuraklık ile ülkedeki barajlardaki su seviyesi tarihin en düşük seviyesine indi. Hükümet, kuraklığın neden olduğu elektrik kesintileri yüzünden bir dizi tasarruf kararı aldı. Alınan önlemlerin ilk adımı olarak ülkedeki devlet dairelerine sadece pazartesi ve salı elektrik verilmesine ve memurların da sadece 2 gün işe gitmesine karar verildi. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkede yaşanan kuraklık yüzünden küresel ısınmayı suçladı. Ancak ülkede yaşanan son durum hükümetin enerji politikalarındaki başarısızlığı gözler önüne serdi.

VARLIK İÇİNDE YOKLUK


Güney Amerika'da bulunan Venezuela, resmen varlık içinde yokluk yaşayan bir ülke. Venezuela, 298 milyar varille dünyadaki en çok petrol rezervine sahip ülke durumunda. Bu miktar 268 milyar varillik rezerve sahip Suudi Arabistan'dan bile fazla. Ancak elektrik üretimi Suudi Arabistan'ın çok gerisinde. Suudi Arabistan ülkedeki elektrik enerjisinin yüzde 65'ini petrol türbinlerinden, yüzde 27'ini doğalgaz türbinlerinden üretiyor. Venezuela ise elektrik üretiminin yüzde 70'den fazlasını hidroelektrik santrallerinden karşılıyor. Venezuela, petrol rezervleri içinde çözünmüş ya da gaz halinde bulunan doğalgazın da dünyadaki en büyük sekinci üreticisi. Buna karşın ülkede sadece 7 adet doğalgaz santrali bulunuyor.

Ülkemizde kaynakları kısıtlı olmasına karşın doğalgaz, yüzde 31 ile (Mart 2016) elektrik üretiminde en çok kullanılan doğal kaynak. Türkiye, yüzde 55'i Rusya'dan olmak üzere elektrik üretiminde kullanılan doğalgazı yurt dışından alıyor.

HALKA NEREDEYSE BEDAVAYA PETROL


Venezuela'yı kuraklık kadar vuran bir diğer etmen ise düşen petrol fiyatları. Venezuela, enerji üretimi ve sanayisinde kullanamadığı petrolü vatandaşlarına galonu sadece bir ABD sentinden veriyor. Hugo Chavez ile sosyalist yönetimin iktidara gelmesiyle ABD'nin koyduğu petrol ihracatı ambargoları ile boğuşan Venezuela,  varil fiyatlarının son yıllarda 100 dolardan 30 doların da altına düşmesiyle ekonomik anlamda büyük darbe yedi. Yaşanan elektrilk kesintilerinin sanayi üretimini durma noktasına getirdiği Venezuela için petrol üreticisi ülkelerin (OPEC) alacağı olası bir 'petrol üretimin dondurulması' kararı da önemli. Venezuela'nın bulunduğu ekonomik çöküntüden kurtulmasının yegane yolu, sanayisini canlandıracak elektriği petrol ve doğalgaz santralleri ile üretmekten geçiyor.