Yeni kimlikler birçok özelliği içerisinde barındırıyor. Akıllı kimlik kartı kişinin parmak izi, biyometrik bilgiler, avuç izi ve damar bilgisine kadar neredeyse tüm önemli bilgilerini içerecek.

Kredi kartı büyüklüğünde olması sebebiyle taşınması daha kolay olan yeni kimlik kartları birçok işlemde de vatandaşa kolaylık sağlayacak. Hastane, eczane, okul, emniyet ve bankalardaki sistemlere entegre olacak kimlik kartlarıyla vatandaşların evrak işleri azalacak. Ayrıca e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama aracı olarak da kullanılabilecek. Böylelikle kurumlara giderek vakit kaybının önüne geçilecek. Ayrıca elektronik imza özelliği sayesinde elektronik ortamda işlemler daha hızlı ve kolay şekilde çözülecek. Ancak bütün bunların da bir bedeli olacak. Edinilen bilgiye göre, yeni kimlik kartlarının üzerinde e-imzaya ayrılmış bir alan bunuyor.

İsteyenler e-imzasını kimliğine yükleyebilecek. Bunun karşılığında da yıllık 80-90 lira gibi bir ödeme yapacak. Uzmanlar, kimlik kartlarına e-imzanın yanı sıra farklı özelliklerin de eklenebileceğini bunun için kartların kullanımının yaygınlaşması gerektiğini kaydediyor.