Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bankaların kredi ve alacaklara ayıracağı karşılıkları düzenleyen yönetmelikte yaptığı değişikliğe göre, yapılandırma imkanından sadece standart nitelikteki birinci grup kredilerle, yakın izlemedeki ikinci grup krediler yararlandırılacak. Buna karşılık yapılandırma, ödeme ve taksitlerde sıkıntı yaşandığı için tahsili şüpheli hale gelmiş üçüncü, dördüncü ve beşinci gruba alınan kredilerle tamamen batmış kredilere uygulanmayacak.

BDDK ilk iki grup kredilerin yapılandırılmasını teşvik etmek için ilave karşılık yükümlülüğünü kaldırırken üç ve daha riskli gruptaki kredilere teşvik getirmedi. Ayrıca karşılıklarda süre sınırı konulmadığı için bugüne kadar olan borçların yanı sıra bundan sonra oluşacak borçların yapılandırılması da mümkün olabilecek. İşte yapılandırmadan yararlanacakların kriterleri:

72 AYLIK YAPILANDIRMADAN YARARLANACAKLAR:


ÖDEME GÜCÜ YÜKSEK BORÇLULAR:

** Kredi kartı borçlarının asgari tutarları ile ihtiyaç kredisi taksitlerini aksatmadan ödeyenler.
** Anapara ve faiz ödemeleri ödeme gücünü göre yapılandırılmış olanlar. Örneğin 1 yıllık ihtiyaç kredisi 3 yıllık vadeyle yeniden yapılandırılmış olup ödemeleri devam eden krediler.
** Ödemeleri süresinde yapılan, gelecekte de geri ödeme sorunları beklenmeyen, tamamen tahsil edilebilecek nitelikte olan krediler.
** Borçlusunun kredi değerliliğinde zayıflama tespit edilmemiş olan ve zafiyet belirtisi bulunmayan kredi ve alacaklar.

TAKSİTLERİNİ 90 GÜNDEN AZ AKSATMIŞ BORÇLULAR:

** Kredi geri ödemelerinde hiçbir sorun bulunmayan, ancak ödeme gücünde veya nakit akımında olumsuz gelişmeler gözlenen ya da bunun gerçekleşeceği tahmin edilen veya önemli ölçüde finansal risk taşıyan borçlular.
** Geri ödemesi kuvvetle muhtemel bulunmakla beraber, mazur görülecek nedenlerle taksitlerini 90 günü geçmeyen süreyle geciktiren borçlular.
** Kredi değerliliği zayıflamamış olmakla birlikte düzensiz ve kontrolü güç bir nakit akımı yapısına sahip olması nedeniyle zafiyete uğrama ihtimali yüksek olan borçlular.

İLGİLİ HABERSon dakika kredi kartı düzenlemesi hayata geçtiSon dakika kredi kartı düzenlemesi hayata geçti

72 AYLIK YAPILANDIRMADAN YARARLANAMAYACAKLAR


BORCUNU 90 GÜNDEN FAZLA AKSATANLAR

** Varlıkları veya verdiği teminatları borcu karşılamada yetersiz ve ödeme imkanı sınırlı olup zarara yol açması muhtemel borçlular.
** Kredi değerliliği zayıflamış ve kredinin zafiyete uğramış olduğu kabul edilen borçlular.
** Taksitlerini 90 günden fazla geciktiren borçlular.
** İlave likidite yaratmada sıkıntılar yaşayan veya taksidini 90 günden fazla gecikeceğine kanaat getirilen borçlular.

TAHSİLİ ŞÜPHELİ BORÇLULAR

** Mevcut koşullarda geri ödemesi muhtemel görünmeyen borçlular.
** Bankanın, vadesi gelen borcunu ödeyemeyeceğini muhtemel gördüğü borçlular.
** Kredibilitesi zayıflayan ancak yeni finansman bulma imkanı olan borçlular.
** Taksitlerini 180 günden fazla aksatmış borçlular.

BANKAYI ZARAR ETTİRECEK BORÇLULAR

** Borcunu ödeme gücü olmadığına kanaat getirilen, taksitleri 1 yıldan bu yana ödenmemiş veya ödenemeyeceğine kanaat getirilen borçlular.

İLGİLİ HABERİşte kredilerde ve kredi kartlarında yapılan tüm yasal değişikliklerİşte kredilerde ve kredi kartlarında yapılan tüm yasal değişiklikler