Türkiye’de toplam kredi stoku 2016 Mayıs ayı itibarıyla son bir yılda yüzde 16 artarak 1.9 trilyon TL oldu. Kullandırılan nakit kredilerin 1.7 trilyon TL’si bankalar tarafından sağlandı. Tasfiye olacak alacaklar ise son bir yılda yüzde 35 oranında artarak mayıs sonunda 59.3 milyar liraya ulaştı. Bankaların borçları devrettiği varlık yönetim şirketlerince tahsil edilemeyen miktar ise son verilere göre 23.2 milyar TL. Buna göre toplam batık krediler 82.5 milyar lirayı buluyor.

ORTALAMA BORÇ 16 BİN TL

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) yayınladığı mayıs ayı verilerine göre, konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartlarından oluşan bireysel krediler son bir yılda yüzde 8.2 oranında artarak 424 milyar TL’ye ulaştı. Bireysel kredilerin yüzde 38’ini ihtiyaç kredileri, yüzde 37’sini konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 7’sini taşıt kredileri oluşturdu.
Bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda 1.5 milyon artarak 26.3 milyon kişiye ulaştı. Kişi başına düşen ortalama bireysel kredi miktarı ise 16 bin138 TL düzeyinde gerçekleşti. Tasfiye olunacak alacakların bireysel kredilere oranı ise bir yılda yüzde 3.6’dan yüzde 4.7’ye çıktı. Vatandaşın ortalama konut kredisi borcu 69 bin 369 TL, ihtiyaç kredisi ise 8 bin 600 TL oldu. Kredi kartında ise ortalama borç 3 bin 600 TL’yi buldu. Taşıt kredisinde ise riski en fazla artan il Kilis olurken, ortalama taşıt kredisi borcu ise 37 bin 496 TL’ye çıktı.

VAN’DA RİSK TAVAN YAPTI

Bireysel kredi miktarı en yüksek il 150 milyar TL ile İstanbul oldu. İstanbul’u 42.3 milyar TL ile Ankara ve 27.2 milyar TL ile İzmir takip etti. Ağrı ise son 12 ayda bireysel kredileri en fazla artan il oldu. Van ise 17 bin 620 TL ile kişi başına ortalama bireysel kredi riskinin en yüksek olduğu şehir oldu.
Kişi başına ortalama bireysel kredi miktarı en yüksek iller ise sırasıyla, Van, Ankara ve Mersin oldu. Yüzde 8.8 ile tasfiye olunacak alacaklar oranı en yüksek il ise Adana. Kredi kartlarında ise son bir yılda riski en fazla büyüyen şehirler arasında Hakkari başı çekti.

Öte yandan, raporda finansal sisteme yeni giren kişi sayısının, kredi kartı hariç diğer bireysel kredi türlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre azaldığı görüldü. Mayıs ayında 107 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi, 112 bin kişi de ilk defa kredi kartı kullanırken, konut kredisinde bu sayı 30 bin kişiye geriledi.

Enerjide kredi hızlı büyüdü


Türkiye Bankalar Birliği’nin(TBB) verilerine göre Mayıs 2016 itibarıyla nakit kredilerin yüzde 77’sini kurumsal krediler oluşturdu. Sektörel bazda, kurumsal nakit krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör yüzde 26.7 ile imalat sanayii olurken, bunu ticaret sektörü yüzde 18 ve inşaat sektörü yüzde 11 pay ile izledi. Sektörel olarak en hızlı kredi büyümesi yüzde 38 ile enerji sektöründe gerçekleşti. İmalat sanayiinde büyüme yüzde 6 oldu. İnşaat ve perakende, yüzde 3.8 ile en yüksek tasfiye olacak alacak oranına sahip sektörler arasında öne çıktı.

5