Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürmesinden sonrasında ilk kez konuşan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Türkiye ekonomisinin şoklara karşı dirençli olduğunu belirterek, 20 Ekim’de gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu’nda faiz indirimine devam etmeye niyetli olduğunu gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) eylül ayı meclis toplantısının konuğu olan Çetinkaya, finansal kesim ile reel sektörün etkileşim içinde olmasının önemine
vurgu yaptığı konuşmasında, “Finansal maliyetler hâlâ küçük ve orta ölçekli firmalar için yüksek” dedi. İsim vermeden Moody’s’in not indirimini de gündeme getiren Çetinkaya, “Türkiye’de basiretli maliye politikası, sağlam bankacılık sistemi ve risk odaklı para politikası şoklara karşı direnç sağlıyor” diye konuştu.

DOLARI YAKINDAN İZLEYECEK


İSO Meclis Başkanı Vekili İsmail Gülle ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Çetinkaya, fiyat istikrarı ile finansal verimlilik arasında sıkı bir bağ olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Fiyat istikrarı ve makroekonomik istikrar sağlıklı fonlama kaynaklarının oluşması açısından önem taşıyor. Finansal istikrarın sağlandığı ekonomilerde finansal aracılık maliyetleri de aşağı çekilir. Bu anlamda fiyat istikrarı finansal verimlilik açısından da büyük önem taşıyor” dedi.

Ekonomide yavaşlama dönemlerinde finansman koşullarında bir miktar sıkılaşma olmasının beklenebileceğini kaydeden Başkan Çetinkaya, yapısal sorunların da bu durumlarda etkili olduğuna değindi. “Darbe girişimi ve turizm gelirlerindeki düşüş ekonomideki büyümeyi etkiledi ancak ekonomideki
yavaşlamanın geçici olacağını düşünüyoruz” diyen Çetinkaya, “Tasarruf oranları, dolarizasyon, finansal derinleşme, para ve maliye politikası etkileşimi gibi genel konular da gündemimizde olacak” dedi. Enflasyonla mücadele kapsamında kurdukları Gıda Komitesi çalışmalarına da değinen MB Başkanı, fiyat istikrarının yapısal boyutlarını ilgilendiren tasarruf oranları, finansal derinleşme, piyasa rekabeti, para politikası ve maliye politikaları gibi temel
konuların da gündemlerinde olacağını belirtti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise 2015 yılında sanayicinin finansman giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 75 artarak 28 milyar liraya ulaştığına işaret etti. Bahçıvan şöyle konuştu: “Merkez Bankası’nın istikrarlı faiz indirimi reel sektörün üretim ekonomisine geçişini destekliyor. Tüm bankalardan da piyasa dengelerini gözeten bir hassasiyetle bu indirimi takip etmelerini bekliyoruz.”

'SANAYİCİ RAHAT OLSUN'


İSO meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Murat Çetinkaya, sanayiciye ‘rahat olun’ mesaji verdi. Basına kapalı gerçekleşen bölümde Çetinkaya’nın Moody’s ile ilgili sorulara “Ekonomide son çeyrekte önemli bir toparlanma olmasını bekliyoruz. Bu tür kuruluşlar 3-6 ayda bir değerlendirme yapıyor. Yılbaşından sonra durumun değişmesini bekliyoruz. Rahat olun” seklinde yanıt verdiği öğrenildi.