Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) terörün finansmanında kullanıldığından şüphelendiği ön ödemeli kredi kartlarına ciddi sınırlamalar getirdi. MASAK Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik’te yaptığı değişiklikle, bankalardan kişisel bilgiler verilmeden alınıp kullanılan ön ödemeli kredi kartlarını tümden denetim kapsamına aldı.

Erdoğan SÜZER



Yeni düzenlemeye göre, ön ödemeli kartlardan artık bir yıl içerisinde 300 liranın üzerinde nakit çekim yapabilmek için kimlik bilgilerinin bankalara verilmesi gerekecek. Kimlik bilgisini vermek istemeyenler bu kartlardan yılda en fazla 300 lira nakit çekim yapabilecekler. Daha önce bu sınır 2 bin lira olarak uygulanıyordu.

LİMİT 750 LİRAYA DÜŞÜRÜLDÜ

Yönetmelikte yapılan ikinci bir değişiklikle, ön ödemeli kartlardan yapılabilecek harcama tutarı da kısıtlandı. Buna göre, daha önce kimlik bilgilerini bankaya vermeden ön ödemeli kart alan kişiler, bu kartla bir yıl içinde toplam 5 bin liraya kadar harcama yapabiliyorlar ve bu harcamayı dilerlerse aynı gün tümden gerçekleştirebiliyorlardı. Yeni düzenlemeyle bu kartlara yıllık yerine aylık 750 lira limiti getirildi.
Artık bu tür kart sahipleri bir kalemde 5 bin lira değil, en fazla 750 liralık harcama yapabilecekler.

ŞÜPHELİYSE BİLDİR

Yeni düzenlemeye göre bankalar, yıllık nakit çekim tutarı 300 lirayı, aylık harcama tutarı ve her durumda bakiyesi 750 lirayı aşmayan ve sadece mal ve hizmet alımında kullanılabilen banka kartlarında müşterilerinin kimlik tespitini yapmayacaklar ve MASAK’a herhangi bir bilgi aktarmayacaklar.
Ancak bankalar, bu tutarın üzerinde nakit çekim ve harcama yetkisi veren ön ödemeli kredi kartı olan tüm müşterilerinin kimlik bilgilerini alacaklar ve şüpheli gördüklerini doğrudan MASAK’a bildirecekler.

Genellikle öğrenciler kullanıyor

Ön ödemeli kartlar genellikle AVM’lerin önü ile perakende noktalarında vatandaşa satılıyor. Herhangi bir banka hesabıyla bağlantısı olmayan bu kartları kişiler hiçbir kişisel bilgisini vermeden, form doldurmadan, imza atmadan satın alabiliyor. Bu kartları genellikle başka illerde öğrenim gören çocuklarının kolay ve sınırlı harcama yapmasını isteyen velilerle, kredi kartı ile internet üzerinden alışveriş yapmaya çekinen kişiler kullanıyor. Bu kartların son dönemde terörün finansmanında kullanılabileceğini düşünen MASAK’ın kart limitlerine sınırlama getirdiği belirtiliyor.