Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) dünyanın en büyük sanal ödeme kuruluşlarından Paypal'ın lisansını iptal etmesiyle gözler bu sektöre çevrildi. 6 Haziran 2016'da Türkiye faaliyetlerine son veren Paypal'ın, geçtiğimiz günlerde BDDK'nın lisans şartlarını yerine getireceği ve 2017 yılı sonuna kadar faliyetlerine yeniden başlayacağını kulislerde konuşuluyor.

YENİ ŞİRKETLERE FAALİYET İZNİ


Ancak Paypal'ın Türkiye'de işi o kadar kolay olmayacak. Yerli ve yabancı ödeme sistemleri sayısı her geçen gün artıyor. Halihazırda Wirecard, BKM Express, Enpara gibi kuruluşlar ödeme hizmetleri sunarken bu şirketlere her geçen gün yenisi ekleniyor. BDDK'nın 2 gün önce Turkcell iştiraki online ödeme sistemi Paycell'e lisans vermesinin ardından bugün de Polonya merklezli şirket Asseco SEE'nin iştiraki Nestpay Ödeme Hizmetleri AŞ'ye ödeme kuruluşu olarak faaliyet izni verdi.

İLGİLİ HABERPayPal Türkiye'den çıkınca Bitcoin patladıPayPal Türkiye'den çıkınca Bitcoin patladı

BDDK'DAN LİSANS ALMAK ZORUNLU


Bu şirketler diğer şirketlerle amansız bir mücadeleye girerken öte yandan BDDK'nın şartlarını da yerine getirmek zorunda. 2013 yılında yürürlüğe giren 6493 sayılı Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'a göre Türkiye'de faaliyet gösteren ya da göstermek isteyen şirketlerin 27 Haziran 2015'ten bu yana BDDK'dan lisans alma zorunlulukları bulunuyor. BDDK bilindiği gibi Paypal'ın serverlarını yurt içine getirmemesi ve para transferlerini denetleyememesi üzerine bu şirketin lisansını iptal etmişti. Geçtiğimiz günlerde Paypal'ın BDDK ile yaptığı toplantı sonucu şirket serverlarını Türkiye'ye taşımayı kabul ettiği ileri sürülmüştü.

İLGİLİ HABERPayPal Türkiye'den çekileceğini açıkladı!PayPal Türkiye'den çekileceğini açıkladı!

2019'DA GELİRLER 1 TRİLYON DOLARI AŞACAK


Sanal ödeme sistemlerinin pazar payı her geçen gün artıyor. Küresel ödeme şirketlerinin sadece mobil cihazlar üzerinden elde ettiği gelir 2015 yılında 450 milyar dolarken bu rakamın 2019'da 1 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de de hergeçen gün büyüyen bu pazar birçok şirketin iştahını kabartıyor. Bu yüzden Tesla'nın da sahibi olan Elon Musk tarafından kurulan Paypal'ı Türkiye'de büyük bir rekabet bekliyor.

Küresel şirketlerin 2015 - 2019 arasındaki gelirleri (Milyar dolar)

1234 2016 - 2019 arasındaki veriler beklenen rakamlar