TAYLAN BÜYÜKŞAHİN / SÖZCÜ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’deki Suriyelilerin istihdam edileceği özel üretim bölgeleri kurarak, buradaki ürünleri gümrüksüz ABD’ye ihraç etmek istediklerini söyledi.

Türkiye’nin 2023 hedeflerinden giderek uzaklaştığını ifade eden Gülle, Avrupa Birliği, Ortadoğu ve Rusya’da devam eden durgunluk ve belirsizliğin de etkisiyle yeni pazar arayışlarında ABD’nin ön plana çıktığını kaydetti. Dünyanın en büyük tekstil ithalatçısının ABD olduğuna dikkat çeken Gülle, ABD’nin geçtiğimiz yıl 140 milyar dolar tekstil ithalatı yaptığını ve Türkiye’nin buradaki payının sadece yüzde 3.76 olduğunu belirtti.

Geçen yıl 140 milyar dolarlık tekstil ithalatı yapan ABD’nin Mısır ve Ürdün gibi ülkelerden sıfır vergiyle mal aldığını kaydeden Gülle, gündeme getirdikleri  projede de vergilerin sıfıra çekilmesi gerektiğini vurguladı.  Gülle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a projeyi Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi eliyle ileteceklerini anlatarak, “Önerdiğimiz İnsani Nitelikli Tercihli Bölgeler’de kurulacak tekstil ve konfeksiyon fabrikalarında bölge insanlarının yanı sıra Suriyeli göçmenlere de iş imkanı sağlanabilir. Örneğin her işletme çalışanlarının yüzde 30’u Suriyelilerden olabilir. Projeyle 300 bin kişiye iş versek, 1 milyon Suriyelinin geçimini sağlamasına, refah seviyesinin artmasına imkan yol açarız” dedi.