Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı EKK kararlarını sozcu.com.tr için yorumladı. Nalbantlı EKK'nın genel olarak reel sektörü destekleme odaklı hazırlandığının altını çizdi. Nalbantlı, EKK önlemlerin etkisinin orta vadede ortaya çıkacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: Bugün açıklanan Ekonomik Tedbir Paketi, Avrupa Merkez Bankası kararlarıyla aynı zamana denk geldiğinden kurdaki etkisini hissedemedik. Teşvik paketinde reel sektörün desteklenmesi ile teşvikler açıklandı.

Genel olarak şirketlerin nakit sıkıntısını çözmek için kredi hacmini artırma yönünde adımları atılacak. Atılan adımların etkilerini orta vadede göreceğiz. Ancak 2015 yılından bu yana yeniden yapılandırılan krediler yüzde 65 artış gösterdi. Kobi kredileri son 5 yılda 2 kat arttı. Batık kredi oranı yüzde 3. Ekonomik büyümenin sağlanamaması ileri dönemde bankacılık sisteminde sıkıntıların çıkmasına yol açabilir.

[old_news_related_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Haftaya 3.50 TL'nin üzerinde başlayan dolar bugün 3.35 TL'nin de altını gördü. Cuma günü yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısından çıkan kararların açıklanması Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı toplantısı ile çakışmasıyla dolar sert yükselerek 3.50 sınırına dayandı. Ardından ani bir düşüşle 3.43 sevyesine çekilmesine karşın kur, EKK sonrası 3.47'ye çıktı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/pq23qp23qp1q32qp3qp1qp31qp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/dolar-ne-kadar-oldu-27-1552852/"]

'3.50 ÜZERİ OLABİLİR'


Kurda volatilite yüksek kalmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programını uzatması sonrası euronun dolar karşısında değer kaybetmesi ve dolar endeksinin yeniden 101 seviyesine çıkması, kuru bir anda 3.35’ten 3.50’ye getirdi. Doların dünyada değer kazanması kurdaki geri çekilmenin sınırlı olmasına neden oluyor. Önümüzdeki hafta FED’in faiz artırması ile birlikte yükselişin 3.50 ve üzeri seviyelere devam edeceğini düşünüyorum.

[old_news_related_template title="EKK kararları açıklandı" desc="Başbakan Binali Yıldırım cuma günü yapılan EKK ardından alınan kararları açıkladı. Buna göre 250 milyar TL değerinde devlet garantisiyle kredi hacmi oluşturulacak. Verilecek kredilerde KOBİ'ler aslan payını alacak. İş dünyasına SGK prim desteği geliyor, kamu tasarruf oranlarını artıracak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/1111-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/ekk-kararlari-aciklandi-1553930/"]

'BAŞBAKAN'IN ÜSLUBU ÇOK ÖNEMLİ'


Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Emre Alkin ise CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada hükümetin piyasaya 'üretmeye devam edin' mesajı verdiğini vurguladı. Alkin sözlerine şöyle devam etti. İşte Alkin'in açıklamaları: Sayın Başbakan'ın konuşması bütün enstrümanlardan daha iyi. Bu lazım ve önemli bir üslup. Açıklananlar için bu dolar ile ilgili mevzularda bir uluslar para politikası uygulamak çok zor. Başkasının parası bu burada orta ve uzun vadeli bir şey tesis edilmiş. Herkes işine baksın demiş. Herkes üretmeye devam etsin demiş. Bunun sakinleşmesi için elimizden geleni yaptık diyor. Bazı beklentilerim vardı. Dolar maliyeti olmayanların dolar cinsinden fatura kesmesi gibi.  Ben de soruyorum. Neden dolar cinsinden fatura kesiyorsunuz. 40 yıldır böyle davranıyoruz diyorlar. Büyümeye etkisi olur mu? Artık büyümeyi özel sektör kanalıyla yapmak istiyoruz diyorlar. Zaten yanlış olur. Tüketim ve kamu harcamasına dayalı büyüme modeli olmaz.